Prekvapenie poslancov prekvapilo úradníkov

30.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

V slovníku cudzích slov je výraz PROMENÁDA vysvetlený ako hromadné prechádzanie sa, miesto hromadných vychádzok, prechádzková cesta či korzo. Je to teda miesto hojne navštevované kráčajúcimi ľuďmi.

V bratislavskom Starom Meste možno za promenádu označiť pešiu zónu alebo dunajské nábrežie. Obe sú prioritne vyhradené pre pešiakov, čo však neznamená, že sa po nich pohybujú výlučne ľudia. Nevyhnutne sem musia zájsť aj policajné, zdravotnícke či hasičské vozidlá. Do pešej zóny treba z logických dôvodov pustiť aj zásobovacie autá. Dostanú sa do nej cez dva vjazdy vybavené dopravnými značkami a zábranami, pričom ich pohyb po pešej zóne sledujú policajné kamery.

Podobná situácia je na dunajskom nábreží. Jeho časť s názvom Dvořákovo nábrežie - je oproti Rybárskemu cechu - si vzali na mušku Bratislavské noviny (16. apríla 2009, Úradníci sa rozhodli, že z promenády urobia cestu pre motorové vozidlá).

Okrem prechádzajúcich sa ľudí a cyklistov sem treba umožniť vjazd vozidlám správcu, ktorého základnou povinnosťou je čistenie chodníka, trávnika, orezávanie stromov. Svoje úlohy tu vykonáva aj správca toku, párkrát do roka sa sem vyberú organizátori rôznych spoločenských podujatí. Nie je preto možné z dunajskej promenády absolútne vylúčiť dopravu. To bol aj dôvod, prečo sem musela mestská časť Bratislava - Staré Mesto osadiť dopravnú značku ZÁKAZ VJAZDU. Jej úlohou je zastaviť všetkých motoristov - s výnimkou spomínaných.

Osadenie dopravnej značky údajne „prekvapilo aj poslancov staromestského miestneho zastupiteľstva. Podľa jedného z nich to musela byť iniciatíva niektorého z úradníkov“, uviedli Bratislavské noviny. Pán poslanec sa nemýli. Naozaj sem dali zamestnanci miestneho úradu zabudovať spomínanú značku. Reagovali tak na podnet mestskej polície, ktorá namontovaním značky získala mandát na postihovanie nedisciplinovaných vodičov. Tento krok odobril aj dopravný inžinier z Policajného zboru.

Nešlo teda o bezhlavý a nepremyslený zásah „iniciatívneho úradníka“, ako sa snažia naznačiť autori článku. Sú presvedčení, že problém na Dvořákovom nábreží by vyriešili pevné zábrany. Tie však, ako vyplýva z predchádzajúcich slov, na tomto mieste nie je možné osadiť.

Vladimír Glasa, vedúci referátu dopravy Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto

Páčil sa vám článok?