Návštevníci lesoparku môžu parkovať pri Tescu

29.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto Bratislava očakáva počas nastávajúcich dvoch predĺžených víkendov zvýšený počet rekreantov v bratislavskom Lesoparku. Mesto odporúča návštevníkom, aby prichádzali na Železnú studienku predovšetkým MHD, ktorá ich dopraví od Patrónky po Železnú studienku ekologickou linkou č. 43.

Autá možno odstaviť na parkovisku pri Červenom moste s kapacitou 150 parkovacích miest. Podľa hovorkyne bratislavského magistrátu Evy Chudinovej však toto parkovisko kapacitne nestačí, preto upozorňujú verejnosť, že ďalšou možnosťou na odstavenie auta je parkovisko pri OD Tesco Lamač.

Mestské lesy majú dohodu so spoločnosťou Tesco Stores SR, a. s, že návštevníci Lesoparku môžu parkovať aj na ich parkoviskách v Lamači, kde je kapacita približne 1 000 parkovacích miest. Od obchodného domu je vybudovaný a z obidvoch strán označený chodník dlhý približne 600 metrov, ktorým sa návštevníci Lesoparku dostanú od OD na Partizánsku lúku a späť.

Mestské lesy pripravujú rokovanie aj s Vojenskou nemocnicou, ktorá využíva svoje parkovisko prevažne cez týždeň, so zámerom dohodnúť možné využívanie voľných parkovacích miest rekreantmi, ktorí prichádzajú do Lesoparku.

Samospráva hlavného mesta SR Bratislavy zrevitalizovala areál Železnej studienky v roku 2006 za 44 miliónov korún. V spolupráci s mestskou časťou Nové Mesto bola obnovená premávka sedačkovej lanovky, zrekonštruovaná bola aj Cesta mládeže, pribudli nové parkovacie miesta až na súčasnú kapacitu 150 miest.

Areál Partizánska lúka poskytuje mnoho možností na športové využitie. Záujemcovia môžu prísť zahrať si rekreačne futbal, volejbal, basketbal, vyskúšať populárny pétanque alebo stolný tenis, je tam fitnesová zostava. Návštevníci majú možnosť absolvovať trasy náučného chodníka Červený most – Železná studienka – Kamzík.

Na lesnom chodníku nad areálom Partizánska lúka je k dispozícii aj Dendrologický náučný chodník. Na trase približne 400 m možno spoznať dreviny rastúce na území v správe Mestských lesov v Bratislave. Na jednotlivých paneloch je opísané ich praktické využitie pre potreby človeka od pradávnych čias až po súčasnosť.

Železnú studienku pomenovali podľa železitého prameňa, ktorý tu vyviera. Čoskoro sa stala kúpeľmi kráľa Ferdinanda a chýr o liečivých účinkoch železitej vody lákal návštevníkov zo širokého okolia. Podnikaví prešporskí mešťania tu preto vybudovali kúpeľný dom s reštauráciou, ktorý bol v sedemdesiatych rokoch minulého storočia asanovaný.

Po analýze vôd v rokoch 1826 a 1857 sa zistilo, že nie sú minerálne. Kúpele Železná studienka zanikli a stali sa obľúbeným výletným miestom obyvateľov neďalekého Prešporka. Železničná zastávka Železná studienka leží v blízkosti Červeného mosta pri údolí Vydrice. Je časťou trate, po ktorej 20. augusta 1848 prišiel do Bratislavy prvý vlak ťahaný parnou lokomotívou z Viedne. Trať dopomohla k rozvoju prvých železníc na Slovensku a umožnila spojenie Bratislavy s celým budúcim železničným systémom v Európe.

(sita)

Páčil sa vám článok?