Chodci nie sú v Bratislave druhoradí len v zime

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Naša čitateľka nás upozornila na nepríjemné situácie, ktorým sú v centre mesta, najmä v úseku od Starého mosta po Špitálsku, vystavovaní chodci pri pokusoch prejsť cez cestu na vyznačenom priechode.

Sami môžeme potvrdiť jej konštatovanie, že nielen bezohľadní vodiči osobných áut sa snažia za každú cenu prejsť a blokujú pri tom priechody, ale že tak robia aj vodiči električiek, na Šafárikovom námestí nie celkom vlastnou vinou, lebo zástavka je namaľovaná tak, že im neposkytuje viac miesta. Skutočne je úplne bežné, že zo Štúrovej na Dostojevského odbočujú autá ešte aj vtedy, keď majú chodci od Umeleckej besedy dávno zelenú. Na Šafárikovom námestí električka zo zástavky nutne musí zaberať viac ako pol priechodu, hoci potrebných päť metrov smerom do ulice by ešte dopravný podnik našiel. Ďalším krízovým bodom je priechod od Laurinskej k Slovenskej sporiteľni. Ak sa tam natlačia dve električky, chodci ich musia obchádzať, lebo zadná električka zaberá celý priechod. A napokon priechod od Námestia SNP k OD Tesco zapratávajú autá, ktoré stihli utiecť z Námestia SNP, no na Špitálsku už nemôžu pokračovať.

Polícia na naše otázky odpovedala, že situáciu v lokalite priebežne monitoruje a zistené priestupky rieši v zmysle zákona pokutami do 2000 korún, alebo postúpi priestupok na správne konanie. Hovorkyňa polície tiež informovala, že za prvé dva mesiace tohto roku v Bratislave I udelili 2812 pokút a 184 priestupkov postúpili na správne konanie. Z evidencie nevyplýva, koľko zistili priestupkov vodičov električiek, ani koľko priestupkov riešili v tejto lokalite. Faktom je, že v tomto smere sa situácia v centre nemení. Potešiť môže len informácia, že naše otázky ako podnet postúpi polícia magistrátu a dopravnému podniku.

Páčil sa vám článok?