Parkoviská áno, ale nie na úkor zelených plôch

12.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

List čitateľa, v ktorom navrhoval vybudovať na mieste súčasných zelených plôch parkoviská, vyvolal obrovský ohlas. Z diskusie na www.banoviny.sk vyberáme.

Nechce sa mi veriť, že to autor mohol myslieť vážne. Ak áno, potom máme do činenia s mimoriadne egoistickým jedincom. Zjavne zabudol, že okrem druhu človeka „majiteľ auta" sa v mestskej aglomerácii vyskytujú aj ľudia chodiaci peši, dôchodcovia, matky s deťmi, školáci... Zelené plochy sú pľúca každého mesta. Dotyčný pán by sa mal odsťahovať do bunkra, keď tak miluje betón.

~ ~ ~
Vďaka takýmto ekonomicky aktívnym „ľuďom" vyzerá dnes Bratislava tak, ako vyzerá! Toto môže napadnúť len nejakému prisťahovanému zúfalcovi, hlavne z východu, a tí ju, bohužiaľ, okrem áut zaplavujú aj svojou aroganciou voči ľuďom a akej-takej prírode v meste a jeho okolí.

~ ~ ~
Situácia s parkovaním v Bratislave je fakt katastrofálna. Riešiť to likvidáciou zelene je však podľa mňa krátkozraké a zlé. Už aj tak dosť zelene ustupuje výstavbe budov a parkovísk.

~ ~ ~
Autá v Bratislave nás pomaly, ale iste prevalcujú. Niektorí prišelci si myslia, že v meste sa dá parkovať ako v ich rodisku, malebnej dedinke, rovno za plotom a že zeleň je zbytočná, pretože za humnom je trávy a stromov dosť.

~ ~ ~
Obhajujú sa tu trávnaté plochy, ktoré slúžia psom za toalety. Za tropických horúčav aj tak vyschýňajú a neplnia si žiadnu funkciu ochladzovača ovzdušia. Ak zoberieme do úvahy plochu zelenej hmoty trávnika a vzrastlého stromu, tak je jasné, že víťazí strom. Vyrába oveľa viac kyslíka a v lete je dôležitým zdrojom vyparovania vody z listovej plochy atď. Ľudia, ktorí tvrdia absurdity, ako parkuj v spálni a podobne, pochádzajú asi zo stredoveku. Každý normálny človek chce žiť normálne a využívať aspoň základné vymoženosti civilizácie.

~ ~ ~
Nie je dôležitá kvantita zelenej plochy, ale jej kvalita. To, že na sídliskách sú kvantá malých obdĺžnikov a trojuholníkov zatrávnených plôch (ktoré použijú iba naše psy na svoju potrebu) neznamená, že máme kvalitnú mestskú zeleň.

Z diskusie na www.banoviny.sk

Páčil sa vám článok?