Petržalka chce nové parkovacie priestory

5.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Problém parkovania v petržalskej mestskej časti chce samospráva riešiť spoločne s občanmi. Od 1. marca 2009 preto organizuje verejnú diskusiu na pripomienkovanie návrhov výstavby nových parkovísk.

„Petržalke chýba takmer 40 000 parkovacích miest. Zjednosmernením ulíc, rozšírením existujúcich verejných parkovísk a výstavbou moderných hromadných parkovacích domov chce miestna samospráva rozšíriť súčasných 19 000 parkovacích miest," prezradil tlačový tajomník samosprávy Ľubomír Andrassy. Aktuálne návrhy a praktické opatrenia vychádzajú z Programu riešenia statickej dopravy, ktorý pred rokom a pol prijali petržalskí poslanci. Podľa odbornej analýzy môže samospráva pri reálnom zohľadnení priestorových, ale aj finančných možností, vytvoriť v priebehu najbližších štyroch rokov 10 000 nových parkovacích miest.

„Petržalčania môžu pripomienkovať návrhy výstavby nových parkovísk na území mestskej časti. Svoje námety a postrehy môžu posielať až do 29 marca v elektronickej podobe na adresu tlacove@petrzalka.sk, alebo poštou na Miestny úrad, Kutlíkova 17. Okrem podnetov k navrhovaným opatreniam môžu diskutujúci predkladať ďalšie alternatívne návrhy, ktoré odporúčajú realizovať," dodal Ľ. Andrassy.

Samospráva chce zjednosmerniť a vyznačiť čiastočné státie na chodníku a komunikáciach na Fedinovej, Prokofievovej, Holíčskej, Medveďovej, Lachovej, Jasovskej a Blagoevovej ulici. Nové parkovacie miesta by mali vyrásť na Furdekovej, Starhradskej, Znievskej, Wolkrovej a Belinského ulici, prepojením Žehrianskej ulice s Humenským námestím by bolo možné vytvoriť 30 kolmých státí.

V súvislostí s projektom revitalizácie verejných detských ihrísk sú vytypované lokality, ktoré dnes neslúžia ako oddychové zóny, a preto ich môžu upraviť na nové parkoviská. Týka sa to ihrísk na Markovej, Topoľčianskej, Jasovskej a Gwerkovej ulici.

Verejná diskusia by sa mala skončiť koncom marca, v apríli bude verejné stretnutie starostu Milana Ftáčnika, poslancov a odborných zamestnancov úradu s verejnosťou. Prvé stavebné úpravy sú naplánované na máj. Veľa bude závisieť od magistrátu hlavného mesta, či bude súhlasiť so zverením pozemkov, na ktorých sa môžu investičné aktivity realizovať, do správy či prenájmu mestskej časti.

(mm)
Páčil sa vám článok?