Petržalčania môžu diskutovať o riešení parkovania

26.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa môžu od 1. do 29. marca 2009 vyjadriť k parkovaniu v mestskej časti. Agentúru SITA o tom dnes informoval tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

"Miestna samospráva má záujem, aby prijímanie praktických opatrení nebolo len od "úradníckeho" stola, preto v spolupráci s Petržalskými novinami organizuje verejnú diskusiu, ktorou chce aktívne zapojiť občanov do formovania záväzných rozhodnutí," zdôvodnil. Po vyhodnotení marcovej diskusie sa uskutoční začiatkom apríla verejné stretnutie starostu Milana Ftáčnika, miestnych poslancov a odborných zamestnancov úradu s verejnosťou. Následne sa spracuje potrebná dokumentácia, prvé stavebné úpravy by sa podľa hovorcu mohli začať v máji.

Petržalčania môžu posielať svoje námety a postrehy v elektronickej podobe na adresu tlacove@petrzalka.sk, alebo poštou s označením "Statická doprava" na adresu Miestny úrad, Kutlíkova 17, 852 12 Bratislava. "Okrem podnetov k navrhovaným opatreniam môžu diskutujúci predkladať ďalšie alternatívne návrhy, ktoré odporúčajú realizovať," doplnil Andrassy.

Ako tiež uviedol, realizácia petržalského programu je nepriamo závislá od ústretového prístupu hlavného mesta. Medzi vážne prekážky totiž podľa neho často patrí nesúhlasné stanovisko magistrátu so zverením pozemkov, na ktorých sa môžu investičné aktivity realizovať, do správy, prenájmu mestskej časti.

Petržalke chýba takmer 40 000 miest na parkovanie osobných áut. Podľa spracovanej odbornej analýzy môže samospráva pri reálnom zohľadnení priestorových aj finančných možností vytvoriť v priebehu najbližších štyroch rokov desaťtisíc nových parkovacích miest, myslí si Andrassy.

Samospráva navrhuje v prvej polovici roka 2009 zjednosmernenie a následne vyznačenie čiastočného státia na chodníku a komunikácií na uliciach Fedinova, Prokofievova, Lachova - Námestie Hraničiarov, Holíčska, Medveďova, Jasovská, Blagoevova. Výstavba nových parkovacích miest na základe pripravenej projektovej dokumentácie sa plánuje na uliciach Furdekova, Starhradská, Znievska, Wolkrova a Belinského. Prepojením Žehrianskej ulice s Humenským námestím je podľa hovorcu možné vytvoriť 30 kolmých státí.

Andrassy zároveň doplnil, že v súlade s projektom revitalizácie verejných detských ihrísk boli tiež vytypované lokality, ktoré už dnes neslúžia ako oddychové zóny, a preto je ich možné upraviť na nové parkoviská. Ide o ihrisko na Markovej, Topoľčianskej, Jasovskej a Alžbety Gwerkovej.

Návrhy vypracovala Rada fondu statickej dopravy ako poradný orgán samosprávy pre otázky týkajúce sa výstavby nových parkovísk na území Petržalky. Aktuálne návrhy a praktické opatrenia vychádzajú z Programu riešenia statickej dopravy, ktorý ešte v závere roku 2007 prijali petržalskí poslanci, dodal Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?