Úrad zrušil verejnú súťaž na kĺbové autobusy MHD

25.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Úrad pre verejné obstarávanie nariadil zrušenie verejnej súťaže, ktorú vyhlásil Dopravný podnik Bratislava, a.s., na nákup 240 veľkokapacitných nízkopodlažných kĺbových autobusov pre potreby mestskej hromadnej dopravy.

Námietku proti vylúčeniu zo súťaže podala spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia, s.r.o. Úrad pre verejné obstarávanie v odôvodnení konštatuje, že „postupom kontrolovaného bol porušený zákon o verejnom obstarávaní a porušenie mohlo mať zásadný vplyv na výsledok verejného obstarávania."

Úrad upozornil, že súťažné podklady neobsahovali jasný a úplný opis predmetu zákazky a dopravný podnik neuviedol požadovaný počet autobusov s dieselovým pohonom a s pohonom na stlačený zemný plyn (CNG), aj keď uchádzači na túto skutočnosť viackrát poukazovali. Napriek tomu, podľa úradu, dopravca požadoval predložiť návrh ceny, ktorý bude vypočítaný aritmetickým priemerom z ceny autobusu s dieselovým prevedením a autobusu s prevedením CNG.

„Komisia úradu konštatuje, že hodnotenie ceny autobusov bez uvedenia množstva autobusov v rámci požadovaných typov (CNG, diesel) má zásadný vplyv na tvorbu ceny a nezabezpečí výber ekonomicky najvýhodnejšej ponuky, " uvádza sa v odôvodnení. 

Vzhľadom na chyby vyhlasovateľa súťaže v priebehu verejného obstarávania, ktoré nebolo možné odstrániť, úrad nariadil zrušenie použitého postupu zadávania zákazky. Odvolanie sa nie je možné, vyhlasovateľ súťaže sa môže obrátiť na súd.

(rob)
Páčil sa vám článok?