Nával snehu v meste spôsobil dopravnú kalamitu

25.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Keď sa v nedeľu 22. februára 2009 začal valiť na Bratislavu sneh, pamätníci začali spomínať na január 1987 a kalamitu, počas ktorej vtedy nevyšli v Bratislave noviny, nejazdili autobusy, ani električky a život bol úplne ochromený.

Tento rok napadlo v priebehu pár hodín vyše 20 centimetrov snehu a problémy sa dotkli iba ciest, ktoré pluhy nestíhali čistiť. Čiastočne to spôsobilo výpadok električkových liniek do Dúbravky a Karlovej Vsi, ktorú museli v pondelok ráno približne o 7.00 h zastaviť. „Električkovú trať zablokoval školský autobus, takže sme museli nasadiť náhradné autobusy. Trať pri Lafrancovi zase zablokovala sanitka," prezradil hovorca dopravného podniku Peter Kavecký.

Národná diaľničná spoločnosť navyše uzavrela tunel Sitina, na zasnežených cestách totiž hrozilo, že sa autá v tuneli dostanú do zápchy, a časť dňa nejazdila ani trolejbusová linka 203.

Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej ešte v noci z nedele na pondelok pracovalo na odstránení snehu 42 pluhov a sypačov, 65 pracovníkov ručne odpratávalo sneh z chodníkov, lávok, priechodov pre peších. V pondelok ráno bolo v uliciach 40 pluhov a sypačov, 13 menších mechanizmov a 55 pracovníkov na ručné odpratávanie snehu. Napriek tomu volali do redakcie vodiči sťažujúci sa, že autá  s pluhmi síce na bratislavských cestách videli, ale v noci z nedele na pondelok vraj jazdili so zdvihnutými pluhmi.

Podľa predpovede počasia hrozí sneženie až do konca tohto týždňa, denné teploty by už ale nemali klesnúť pod bod mrazu. Snehové prehánky však podľa meteorológov nemožno vylúčiť ešte ani v marci.

(mm)
Páčil sa vám článok?