Trávnaté plochy treba nahradiť parkoviskami

19.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Našu Bratislavu trápi katastrofálny nedostatok parkovacích miest a to najmä na sídliskách. A trápiť bude. Lebo áut pribúda, takže čo nevidieť nastane úplný kolaps parkovania na ich uliciach. Napadlo mi riešenie, ktoré sa asi bude mnohým zdať ako rúhanie sa, ale podľa môjho názoru má pragmatický základ.

Ak prijmeme, že mestá vznikli v prvom rade ako hospodársko-obranné jednotky a nie rajské záhrady pre milovníkov prírody, tak najlacnejšie riešenie problému je zrušiť malé trávnaté plochy pred panelákmi, ktoré zaberajú neadekvátne veľa miesta a, priznajme si, neslúžia účelu, na ktorý boli určené, čiže na kvetinovú výsadbu, ktorú si zrealizujú samotní obyvatelia panelákov.

Plochy by sa dali prebudovať na parkovacie miesta, ktoré by buď slúžili na bezplatné parkovanie áut obyvateľov, alebo by ich za rozumný ročný poplatok mohla mestská časť prenajímať obyvateľom sídlisk, a tak by sa jej finančné prostriedky do tohto projektu vrátili v istom časovom úseku. Nehovoriac o efekte dlhodobého vytvorenia množstva pracovných miest pre nezamestnaných ľudí, pričom realizácia by sčasti mohla byť formou verejnoprospešných prác.

Ak by na realizáciu chýbali peniažky, stále je tu možnosť vytvoriť uličné občianske združenia, ktoré by si od obyvateľov ulíc, čo by mali záujem o parkovacie miesta, vyzbierali finančné prostriedky.

Vec vlastníckych vzťahov bude právny oriešok, ale pri vôli magistrátu a obyvateľov by sa riešenia našli. Áno, viem, že značná časť obyvateľov Bratislavy, ktorá nemá tento parkovací problém, bude oponovať argumentmi, že zelene je málo (súhlasím), nebude kde vyvádzať psov (súhlasím), nebude sa na čo pozerať z okna (súhlasím, aj keď ja ako pracujúci človek túto možnosť absolútne nevyužívam) atď.

Môj argument ale je, že sídliskové ulice nemajú slúžiť ako náhrada za mestské parky, trávnaté plochy pred nimi ako toalety domácich miláčikov, a ak niekto túži po zeleni, tak podobne ako v iných svetových metropolách by sa mal pomocou MHD zaviezť do mestského parku alebo do prírody. Mestá, ako som už spomenul, sú v prvom rade pre praktický život ľudí, a keďže sú to pracujúci ľudia, ktorých akútny problém by sa tým vyriešil a ktorí platia dane, tak by záujmy práve týchto ekonomicky aktívnych ľudí mali byť brané vážne.

Igor Faltičko, Bratislava
LIST ČITATEĽA
Páčil sa vám článok?