Starý Most chcú opraviť do novembra 2010

18.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Starý most v Bratislave plánuje hlavné mesto opraviť najneskôr do konca októbra budúceho roka. Na dnešnej tlačovej besede to povedal primátor Andrej Ďurkovský. Mesto tak chce vyriešiť akútny, havarijný stav mosta.

Aj preto zatiaľ pristupuje iba k oprave za 20 miliónov €, ktoré mesto podľa primátora k dispozícii má. "Komplexná rekonštrukcia mosta by stála asi 50 miliónov €. Na tento účel, v tejto situácii a v tomto prípade si to však nemôžeme dovoliť," uviedol. Starý most by mali začať opravovať do troch mesiacov. Práce na moste by nemali ovplyvniť mestskú hromadnú dopravu, autobusy budú premávať aj počas opráv. Električka by mala začať premávať z centra do Petržalky po moste v roku 2011.

Mesto v súčasnosti spracúva dokumentácie pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Prípravné práce by mali trvať do apríla. So samotnou opravou by sa malo začať v máji, práce budú rozdelené do dvoch etáp. V prvej etape sa opraví železničná časť mosta, kde sa položí nová mostovka a koľaje. V druhej etape opravia cestnú časť mosta, zrekonštruuje sa Šafárikovo námestie, vybudovať by sa mal aj úsek medzi mostom a Bosákovou ulicou. Na opravený Starý most by sa mali vrátiť aj autá, určený bude pre ne jeden jazdný pruh v smere z mesta do Petržalky. Súčasťou mosta bude aj rozšírená lávka pre peších a cyklistov.

Primátor Ďurkovský zdôraznil, že medzinárodná architektonická súťaž o budúcej možnej podobe Starého mosta pokračuje. Mesto naďalej plánuje do budúcnosti Starý most zrekonštruovať, aby spĺňal aj podmienky plavebnej správy, teda výšku a vzdialenosť pilierov. Rekonštrukcia je podľa primátora reálna až vtedy, keď na ňu mesto bude mať dostatok peňazí. Aj to je dôvod, prečo sa zatiaľ počas opravy mosta nebude hýbať s piliermi, nebudú zmeny v nájazdoch na most a mýtne domčeky sa zachovajú na pôvodnom mieste v pôvodnom stave.

Rekonštrukcia Starého mosta v pôvodne plánovanom rozsahu nie je podľa kompetentných otázkou najbližších piatich rokov. "Je dôležitejšie dôrazne myslieť a vážne začať uvažovať nad tým, kde postaviť ďalší most v Bratislave. Mesto potrebuje nielen plánovaný diaľničný most pod Slovnaftom, ale ďalší mestský most," povedal pre agentúru SITA splnomocnenec primátora pre dopravné systémy Tomáš Fabor.

Architektonickú súťaž mesto pozastavilo, pretože Ministerstvo kultúry SR začalo konanie, v ktorom rozhodovalo o vyhlásení Starého mosta za národnú kultúrnu pamiatku. Ministerstvo koncom novembra 2008 rozhodlo, že za pamiatku by mali byť vyhlásené len niektoré časti mosta, nie celý most. Pamiatkou by tak mali byť niektoré mostné piliere, mýtne domčeky, kamenné oporné múry a schody pri nástupoch na most.

Havarijný stav mosta potvrdili výsledky pravidelných meraní a skúšok. Posudok z novembra minulého roka obsahuje aj upozornenia na kritický stav mosta. Mesto preto rozhodlo, že po Starom moste nebudú môcť istý čas premávať autá. Od 31. decembra 2008 od 19:00 je most prístupný len pre mestskú hromadnú dopravu, peších a cyklistov.

(sita)

Páčil sa vám článok?