Letisko ostalo otvorené napriek silnému sneženiu

17.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské letisko ostalo otvorené a neeviduje žiadne výrazné meškanie lietadiel napriek výdatnej snehovej nádielke z pondelka na dnes. Agentúru SITA o tom informoval člen predstavenstva spoločnosti Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. Radek Zábranský.

Vzletovo-pristávacie dráhy, rolovacie dráhy, odbavovacia plocha a prístupové komunikácie boli podľa spoločnosti priebežne upravované vďaka rýchlemu zásahu zamestnancov letiska. Do boja so snehom boli nasadené snehové frézy, ťahané letiskové zametače, ako aj kompaktný zametač s pluhom a letiskové postrekovače.

"Vďaka efektívnemu zásahu zamestnancov letiska ako aj kvalitnej mobilnej techniky sme zásah zvládli bez zaváhania. I vďaka špeciálnym školeniam zameraným na zvyšovanie odbornej spôsobilosti našich zamestnancov v rámci zimnej údržby a taktickému cvičeniu, ktoré letisko Bratislava zorganizovalo koncom novembra s cieľom overenia pripravenosti jednotlivých zložiek letiska na náhlu zmenu počasia, ostáva letisko otvorené a neeviduje žiadne výrazné meškanie lietadiel," vyjadril sa Zábranský.

Počet vybavených cestujúcich na bratislavskom letisku v januári tohto roka medziročne klesol o 23,3 % na 101,18 tisíc. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa letiska Dana Madunická, vybavených cestujúcich v prvom mesiaci roka bolo menej, čo pravdepodobne ovplyvnila svetová kríza, ktorá zasiahla všetky sektory priemyslu. Medzinárodná preprava na bratislavskom letisku v januári medziročne klesla o 22,6 % na 89,32 tis. osôb a vnútroštátna preprava s 11,35 tis. pasažiermi zaznamenala pokles o 21,7 %. Ostatná preprava klesla o 74,4 % na 503 vybavených cestujúcich.

Pravidelná preprava zaznamenala v januári prepad o 22,8 % na 97,15 tis. pasažierov a nepravidelná preprava s 3,52 tis. cestujúcimi bola nižšia o 11,8 %. Počet pohybov lietadiel v prvom mesiaci medziročne klesol o 28 % na 1 743. Naopak, nákladná doprava dosiahla medziročne 31-násobný nárast na 651,15 ton a preprava pošty vzrástla o 41,3 % na 8,59 tony.

(sita)

Páčil sa vám článok?