Z Dlhých Dielov do centra opäť premáva linka 133

9.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Z Dlhých Dielov v bratislavskej Karlovej Vsi do centra mesta oddnes opäť premáva linka číslo 133. Premávať bude znova v rannej a popoludňajšej dopravnej špičke, tentoraz sú to čiastočne nízkopodlažné desať a pol metrové autobusy.

Cestujúcim bola linka k dispozícii do konca minulého roka, kedy ju Dopravný podnik Bratislava (DPB) stiahol z prevádzky. Pôvodne na nej premávali duobusy, teda trolejbusy s pomocným dieselovým pohonom.

"Pozastavili sme ich preto, lebo im nevyhovovalo časté striedanie naftového a elektrického pohonu," vysvetlil predseda predstavenstva DPB Branislav Zahradník. Práve ich časté striedanie viedlo k poruchám dieselových agregátov. Cestujúci si však podľa Zahradníka vyžiadali obnovenie jedinej priamej linky, ktorá spája túto mestskú časť s centrom mesta. Zmenou je však trasa autobusov. Tie už nebudú končiť pod Novým mostom, alebo budú zachádzať až k novostavbe SND pri budúcom komplexe Eurovea.

Okrem toho však nasadil dopravný podnik nové autobusy aj na linku 32, ktorá premáva z Dlhých Dielov cez Kramáre na Hlavnú stanicu. Nasadené sú 12-metrové nízkopodlažné vozidlá českej produkcie so zvýšeným výkonom motora. "Linka premáva v dvoch kopcovitých terénoch, takže nároky na vozidlá sú vyššie ako pri štandardných linkách," povedal Zahradník.

Autobusy, ktoré premávali na tejto linke doteraz, už podľa vedenia dopravného podniku doslúžili. "Boli po technickej životnosti. Boli časté prevádzkové problémy, vypadávali pre technické poruchy," vysvetlil Zahradník. Nové autobusy na stlačený zemný plyn (CNG) sú podľa generálneho riaditeľa DPB Róberta Kadnára ekologickejšie a pohodlnejšie a dokážu prepraviť okolo 100 cestujúcich. V rannej dopravnej špičke budú jazdiť každé tri minúty.

(sita)

Páčil sa vám článok?