Najsprávnejšia by bola nulová tolerancia

5.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Nový zákon o premávke na komunikáciách a najmä obmedzenie parkovanie áut na chodníkoch vyvolali medzi Bratislavčanmi rôzne reakcie. Väčšina je za prísne dodržiavanie zákona, ktorý síce problém áut na chodníkoch nevyrieši, ale situáciu možno aspoň trošku zlepší.

Aj keď veľa optimistov medzi Bratislavčanmi nie je... Z diskusie na www.banoviny.sk vyberáme.

~ ~ ~
Taký bordel v parkovaní, ako má Bratislava, nie je nikde! Skúste parkovať na chodníkoch v Stupave, Malackách či v Šamoríne. Hneď vás odtiahnu! Jediní, ktorí sú spokojní so svojou prácou, sú naši mestskí predstavitelia!

~ ~ ~
Dnes ráno som sa prešiel po spomínanej lokalite a absolútne žiadna zmena - chodníky plné áut a nepriechodné. Zase sme sa presvedčili, že ľudia na magistráte o problémoch len kecajú, ale riešiť ich, to ani za svet, čo je o to horšie, že je to ich povinnosť.

~ ~ ~
V Starom Meste môže napríklad mamička s kočíkom obísť auto parkujúce na chodníku iba po frekventovanej vozovke (napr. Mickiewiczova, Ulica 29. augusta), a bojovať o svoje miesto pod slnkom aj s trolejbusmi. Je absolútne zarážajúce, ako to našim mestským predstaviteľom absolútne neprekáža.

~ ~ ~
Na jednej strane značka Chodci prejdite na druhu stranu, zrejme preto lebo táto strana bola vyhradená na parkovanie, na druhej strane značky vyhradeného parkovania. Ako inak. Človek šup-šup na cestu, aby vodiči mohli pridať plyn a zapnúť stierače.

~ ~ ~
Veľa šoférov už nevie urobiť pár krokov do svojho hypermarketu, bytu či miesta, kam idú za prácou alebo úradne. Zastavujú s autom div nie pri regáloch s tovarom a pritom veľakrát sú parkoviská voľné. To by však museli prejsť možno aj 50 metrov. Bože uchovaj, takú vzdialenosť. Veď by ich boleli nožičky.

~ ~ ~
Na chodníku 3-4 autíčka zaparkované za sebou. Samozrejme, že pri výjazde odchádzajú štýlom fifo, preto nielenže je šírka voľného chodníka tak do jedného metra, ale na podmočenom trávniku sú vyjazdené pekné koľaje a, samozrejme, zasr... celý chodník... Samozrejme, že blato si potom človek odnesie na topánkach. Práve kvôli takýmto debilom by som s radosťou uplatňoval 1,5-metrovú „kontrolu tyčou“.

~ ~ ~
Správna by bola nulová tolerancia parkovania na chodníkoch, tak ako je to v kultivovaných krajinách. Jeden a pol metra vnímam ako kompromis s veľkým ústupkom voči slušnosti. Ďalej ešte nikto neotvoril tému, že napríklad v Starom Meste sa platí za parkovanie na ulici 21 Sk. To však neplatí pre autá, ktoré parkujú na chodníkoch. Takže nielenže parkujú arogantne, no ešte aj zadarmo! Navrhujem, aby autá parkujúce na chodníkoch boli nútene paušálne platiť parkovacou kartičkou s dvojnásobnou tarifou.

Z diskusie na www.banoviny.sk

Páčil sa vám článok?