Dopravný podnik kúpi nové autobusy

3.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vozový park Dopravného podniku Bratislava sa rozšíri o 22 nových autobusov v hodnote vyše 203 miliónov korún. Nákup vozidiel minulý týždeň odobrili poslanci mestského zastupiteľstva.

Mestské zastupiteľstvo 27. novembra schválilo uvoľnenie 200 miliónov korún na nákup nových veľkokapacitných autobusov s cieľom skvalitniť mestskú hromadnú dopravu. Dopravný podnik pripravil medzinárodnú verejnú obchodnú súťaž, ktorej víťazom sa stala poľská firma Solaris Bus & Coach S. A. Poľský výrobca dodá dopravnému podniku 22 nízkopodlažných autobusov Solaris Urbino 15 CNG. Ako naznačuje už ich názov, ide o vozidlá na pohon stlačeným zemným plynom (CNG). Maximálna obsaditeľnosť jedného vozidla je 163 osôb, každé má asi 38 miest na sedenie.

Cena jedného vozidla je asi deväť a štvrť milióna korún bez DPH. Na zastupiteľstve sa poslanci mali rozhodnúť medzi troma alternatívami - okrem schválenej, ktorá si vyžiada zvýšenie pôvodnej sumy 200 miliónov o takmer tri a pol milióna, boli v hre aj dva ďalšie varianty, ktoré rátali s kúpou 21 autobusov a za zvyšnú sumu navrhovali dokúpiť ešte jeden alebo dva menšie autobusy kategórie MIDI. Vzhľadom na akútnu potrebu veľkokapacitných vozidiel sa poslanci nakoniec priklonili k počtu 22 autobusov.

V súčasnosti má Dopravný podnik Bratislava 458 prevádzky schopných autobusov. Ostatné vozidlá, ktoré sú v evidencii, z technických dôvodov postupne vyraďuje. Týka sa to najmä vozidiel značky Ikarus, ktoré sa vzhľadom na zlý technický stav a poruchy prakticky samy vyraďujú z prevádzky. Vozidiel neustále ubúda, čo spôsobuje dopravnému podniku problémy najmä pri zvládaní rannej dopravnej špičky. Preto je nákup nových vozidiel nevyhnutný. Nové vozidlá prispejú nielen k zvýšeniu kultúry cestovania, ale majú aj tú výhodu, že vzhľadom na pohon stlačeným zemným plynom je ich prevádzka ekonomickejšia a zároveň aj šetrnejšia k životnému prostrediu.

Poľské nízkopodlažné autobusy Solaris Urbino už jazdia v Košiciach, v bratislavských uliciach by sa prvé z nich mali objaviť v auguste.

Páčil sa vám článok?