Prístavy Viedeň a Bratislava spolupracujú

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Kooperáciu vo všetkých oblastiach ponúkol na medzinárodnom sympóziu o možnostiach a šanciach bilaterálnej spolupráce v Európe na príklade Rakúska a Slovenska slovenskej strane riaditeľ viedenského prístavu Roland Schrems.

Ako povedal, hranice padli, národné štáty hrajú v logistike stále menšiu úlohu, preto je nevyhnutné vytvárať nové spojenia a intenzívne spolupracovať.

Schrems navrhuje slovenskej strane ponuku kooperácie v preprave áut loďami, čím sa má oživiť lodná doprava na Dunaji v rámci Európy a pomôcť znižovať colné zápchy v cestnej nákladnej doprave. Viedenský prístav už ponúkol bratislavskému Volkswagenu prepravovať do celej Európy automobily, ktoré sa vyrábajú na Slovensku prostredníctvom viedenského prístavu. Volkswagen Bratislava reagoval na ponuku pozitívne.

Ďalšia spolupráca sa týka rozšírenia kontajnerovej prepravy. Spoločná firma oboch prístavov terminál WienCont ReMain Bratislava, dcérska spoločnosť Slovenskej plavby a Prístavov, a. s., WienCont Containerterminal GmbH a Mierka Donauhafen Krems prepravila loďou od svojho vzniku už takmer 20-tisíc kontajnerov. Podľa údajov firmy sa ročne prepraví okolo 3000 kontajnerov. Ročný obrat je 15 miliónov korún.

Roland Schrems ponúkol slovenskej stane aj účasť na rozsiahlom rozširovaní dunajskej vodnej cesty, ako aj v projekte Kanál Dunaj-Odra-Labe. efektom takéhoto prepojenia by bolo viacnásobné využitie Dunaja všetkými stranami. Ako povedal R. Schrems, viedenský prístav je po každej stránke pripravený kooperovať a viesť konštruktívny dialóg s Bratislavou a počíta s rozkvetom trhu na Dunaji.

(com)

Páčil sa vám článok?