Pribúdajú stále nové semafory, najnovšie na Botanickej

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od prvého februára magistrát spúšťa riadenie dopravy cestnou svetelnou signalizáciou na križovatke Botanická - ŠD Družba v mestskej časti Bratislava - Karlova Ves.

Ide o križovatku s mimoriadne silne zaťaženým hlavným smerom do centra mesta v rannom špičkovom období, preto čakanie na zelený signál pre ľavé odbočenie k čerpacej stanici, resp. výjazd z nej môže trvať aj vyše dvoch minút. V riadení križovatky bude tiež aktivovaný systém preferencie električkovej dopravy za účelom minimalizácie jej zdržaní na križovatke.

Podľa magistrátu najväčším problémom je zaužívané otáčanie vozidiel na tejto križovatke. Vodiči by si mali uvedomiť, že v režime riadenia križovatky cestnou svetelnou signalizáciou je otáčanie na nej porušením zákona o premávke na pozemných komunikáciách. V tejto križovatke to vedie jednak ku vzniku závažných dopravných kolízií a jednak k postupnému zahlcovaniu vnútorných jazdných pruhov oboch hlavných smerov a tým i zníženiu priepustnosti komunikácie. Preto dodržiavanie pravidiel cestnej premávky budú sledovať orgány dopravnej polície. Ako náhradnú polohu miesta otáčania pre smer Most Lafranconi - centrum a späť je možné využiť jestvujúci mostný objekt cez Mlynskú dolinu na Staré grunty (Slávičie údolie).

Koncom minulého roka bola dokončená nová svetelná signalizácia na križovatke Rázusovho nábrežia a Rigeleho ulice, tá bude skolaudovaná 8. februára a následne aj uvedená do prevádzky. Vlani pribudli cestné svetelné signalizácie aj na križovatkách Tomášikova - Seberíniho, Slovnaftská - Komárňanská či Košická - Landererova. V júli tohto roka by mala byť dokončená aj cestná svetelná signalizácia na križovatke Devínska - Karloveská.

Páčil sa vám článok?