Cenu za vyhradené parkovanie v Petržalke neznížia

17.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Cena za vyhradené parkovanie v bratislavskej Petržalke sa nezníži. Rozhodli o tom v utorok petržalskí poslanci. Jedno vyhradené miesto tak bude v mestskej časti aj v roku 2009 stáť 18 250 korún (605,79 €) ročne.

Záujemcovia o vyhradené parkovacie miesto budú musieť aj v ďalšom období zaplatiť miestnu dať jednorazovo, čiže nie v splátkach. Nerozšíri sa ani cieľová skupina o tých občanov, ktorí majú v Petržalke prechodný pobyt. V súčasnosti totiž môže žiadosť podať iba občan, ktorý má v tejto mestskej časti trvalý pobyt.

Vyhradené parkovacie miesta nemôžu získať majitelia ľahkých úžitkových vozidiel (N1). Miestnym parlamentom totiž neprešla novela všeobecne záväzného nariadenia. Materiál bol pritom pripravený práve preto, že súčasný výnos dane je nedostatočný a zatiaľ nenaplnil očakávania miestnej samosprávy. Za približne pol roka od spustenia tejto služby dostal miestny úrad "iba" 247 žiadostí, z toho v 196 prípadoch vydal aj povolenie. Novela tiež navrhovala daň vo výške takmer 14 600 korún (485 €) a možnosť uhradiť ju v štvrťročných alebo polročných splátkach.

Mestská časť vyčlenila na vybudovanie vyhradeného parkovania 1 600 miest, vybudovanie jedného stojí okolo päťtisíc korún (166 €). Vyhradené miesto je označené dopravným značením, osadenie dopravnej zábrany je zakázané. Miestny úrad v súvislosti s projektom uzatvoril zmluvu s bratislavským dopravným podnikom, ktorý zabezpečuje 24-hodinovú odťahovú službu.

(sita)

Páčil sa vám článok?