Dlhé Diely budú mať lanovku

8.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

SILVESTROVSKÁ FIKCIA: Po dlhých diskusiách o doprave na sídlisku Dlhé Diely dospeli odborníci k jednoznačnému riešeniu. To neráta s vybudovaním ani električkovej, ani trolejbusovej trate, o ktorých sa dlhé mesiace uvažovalo.

Riešenie je až prekvapujúco jednoduché a niekoľkonásobne lacnejšie ako oba spomínané varianty. Podľa dopravných špecialistov bude vzhľadom na kopcový terén sídliska najvýhodnejšie postaviť tu lanovku spájajúcu oblasť karloveskej Riviéry s centrom Dlhých Dielov.

Kabínková lanovka prepraví v rannej a popoludňajšej špičke až 20 tisíc ľudí za hodinu, čo postačuje na pohodlné dopravenie obyvateľov sídliska na zastávky električiek v Karlovej Vsi. Celkové náklady na výstavbu lanovky sú až o polovicu nižšie ako na električky alebo trolejbusy. Vzhľadom na túto nemalú úsporu financií uvažovala mestská časť Karlova Ves, že za ušetrené peniaze kúpi každému obyvateľovi Dlhých Dielov skladaciu kolobežku, ktorú v týchto dňoch ponúkajú v akcii takmer všetky bratislavské hypermarkety. Cestujúci by si tak uľahčili cestu z domu k stanici lanovky. Nakoniec sa však predsa len priklonila k úspornejšiemu riešeniu a kolobežky obyvateľom nekúpi.

„Stačí im lanovka, doteraz nemali ani tú. To by už nebolo nič iné, ako hýčkanie obyvateľstva. A to si predsa nemôžeme dovoliť. čo by na to povedali ostatní obyvatelia našej mestskej časti,“ vyhlásil jeden z poslancov pri schvaľovaní projektu v miestnom zastupiteľstve.

Po konečnom schválení v mestskom zastupiteľstve by sa s výstavbou lanovky malo začať na jar budúceho roku. Prví cestujúci sa v nej odvezú už v decembri roku 2001.

(sil)

Páčil sa vám článok?