Lístky cez SMS kupuje denne viac ako 3000 ľudí

4.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Cestovný lístok cez SMS v bratislavskej hromadnej doprave využíva denne viac ako 3 000 cestujúcich. Ako v rozhovore pre agentúru SITA uviedol predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Branislav Zahradník, tento projekt považuje vedenie podniku za jeden z najväčších úspechov v tomto roku.

"Prekonáva to naše optimistické očakávania. Je to trend, je to hit," konštatoval Zahradník. Na otázku, či dopravný podnik neuvažuje pri takýchto výsledkoch o rozšírení druhov SMS lístkov, odpovedal, že sa nad tým uvažuje. Dopravný podnik však podľa neho potrebuje najprv poznať situáciu z hľadiska tržieb.

"Musíme vidieť, či nedochádza ku kanibalizácii klasických foriem predaja lístkov. To by mohol byť problém z hľadiska tržieb. Ak sa nepotvrdia obavy, že by klesal podiel klasických lístkov, je otvorená možnosť rozšírenia ponuky spektra SMS lístkov," vysvetlil Zahradník. K tejto otázke by sa preto mohli "zodpovedne" vyjadriť až vo februári, kedy sa skončí skúšobná prevádzka SMS lístkov.

Dopravný podnik však od januára pripravuje ďalšiu novinku - internetový predaj predplatných cestovných lístkov, teda električeniek. "Električenkári totiž tvoria viac ako 85 % cestujúcich," dodal Zahradník.

Pri novej službe stačí, aby cestujúci poslal prázdnu SMS na číslo 1100 a približne do dvoch minút dostane spiatočnú SMS, ktorá slúži ako cestovný lístok. Cena jedného SMS-lístka je 24 korún (0,80 €) a platí 70 minút bez ohľadu na tarifné pásma či počet prestupov.

Cena za SMS je zahrnutá v cene lístka. Ak si cestujúci omylom zmaže takýto lístok, stačí poslať SMS na číslo 1101. Takáto SMS stojí šesť korún (0,20 €). Zo súčasných troch mobilných operátorov na Slovensku je zatiaľ na službu pripojený Orange a T-mobile, ale aj tu sú menšie rozdiely.

Novú službu dopravného podniku môžu v prípade operátora T-mobile využívať všetci jeho klienti bez obmedzení, čiže aj s paušálnym programom aj s predplatenou kartou. U operátora Orange si takýto lístok môžu zakúpiť zatiaľ len jeho fakturační klienti, teda nie tí, ktorí majú predplatenú kartu. Rovnako sú na tom aj zákazníci mobilného operátora O2.

(sita)

Páčil sa vám článok?