Zosuv komunikácie nad Devínskou cestou prístup na Dlhé diely nijako neohrozuje

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Správa o zosuve cesty v Karlovej Vsi v blízkosti Matejkovej ulice, ktorá pôvodne znela veľmi dramaticky, bola značne nadsadená, hoci už v nej sa uvádza, že išlo o poškodenie malej plochy vedľajšej komunikácie.

V skutočnosti sa zosunulo asi pätnásť kubíkov zeminy a poškodilo sa okolo desiatich štvorcových metrov vozovky. Slepá ulica umožňuje prístup len k niekoľkým domom, takže nejde o vážne ohrozenie. Väčšie nebezpečenstvo spočíva v tom, že zosuv by mohol pokračovať a ohroziť premávku do Devína na Devínskej ceste ešte pred miestom, kde z nej odbočuje ulica na Dlhé diely.

Prednosta miestneho úradu v Karlovej Vsi Jozef Harvančík spresňuje, že nejde o riadne vybudovanú cestu, pretože v tejto lokalite ju pôvodne ani nebolo treba. Cesta vznikla pred desaťročiami ako prístup k záhradkám tak, že ju ľudia najprv ušliapali, neskôr ujazdili autami. Hoci je evidovaná ako komunikácia, ceste chýba stavebná konštrukcia. Frekvencia na nej sa zvýšila, keď si záhradkári začali prestavovať záhradné chatky na rodinné domy. Vyššia frekvencia automobilov a najmä občasné vjazdy ťažkých mechanizmov pri prestavbách boli zrejme vyššou záťažou, ako komunikácia mohla zniesť. Ak k tomu pridáme podmočenie v dôsledku abnormálne vysokých zrážok koncom roka, príčiny zosuvu sú jasné.

Menej jasné je, aký bude vlastne rozsah potrebnej opravy, v podloží sa strieda celistvá skala s úšustmi. Podľa prednostu spracúva posudok o potrebnej rekonštrukcii geológ, potom sa vyjadria cestní stavbári, ako treba svah a cestu sanovať. Dôraz sa však kladie na ochranu Devínskej cesty.

Páčil sa vám článok?