Očakávaný kruhový objazd už otvorili

2.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dlho očakávané dokončenie kruhového cestného objazdu na križovatkách ulíc Ráztočná a Hradská sa tento týždeň konečne stalo realitou. Investor stavby - Generálny investor Bratislavy (GIB) sprístupnil novú križovatku motoristom.

Kruhová križovatka s priemerom 44 metrov má vytvoriť bezpečnejší prejazd autami frekventovaným územím Vrakune, kde sa spája niekoľko komunikácií - Dvojkrížna, Ráztočná, Hradská a Podunajská ulica. Stavba mala byť pôvodne dokončená už v roku 2006. Jej výstavba sa nakoniec natiahla na tri roky. Už v čase prípravy projektovej dokumentácie v roku 2005 nás čitatelia informovali, že prejsť v rannej špičke autom cez križovatku od Dvojkrížnej ulice smerom cez Malý Dunaj na Hradskú ulicu je umením a na bicykli prinajmenšom riskantné.

Medzitým sa tu hustota premávky ešte zvýšila, o čom svedčí aj list ďalšej čitateľky, ktorá býva päťsto metrov od kruhového objazdu. Uviedla, že ak predtým jej trvala cesta s deťmi do školy v Novom Meste 25-30 minút (mimo špičky 12 minút), teraz to bola hodina až hodina a štvrť. Cesta z domu po objazd jej trvá 30 minút. Navyše po tejto tortúre nasledujú dve nepríjemné železničné priecestia, kde sa opäť vytvárajú zápchy a nebezpečné situácie.

Vybudovanie kruhového objazdu patrilo medzi priority mesta v minulom volebnom období. Magistrát musel prvýkrát vykupovať pozemky pod existujúcou komunikáciou a kvôli stavebnému povoleniu aj preukázať vzťah k pozemkom pod ňou. Preto muselo mesto dokúpiť ďalšie, s celkovou plochou 4193 štvorcových metrov ešte pred začatím výstavby. Mesto priznáva zlú infraštruktúru v tejto oblasti, pričom riešením pre Vrakuňu by mohlo byť podľa kompetentných preloženie, respektíve presmerovanie Hradskej ulice iným smerom a dobudovanie tzv. nultého obchvatu.

V súčasnosti prejde spomínanou križovatkou denne 20- až 23-tisíc áut. Veľké zápchy najmä v špičke v tejto lokalite spôsobil nielen zvýšený počet automobilov v posledných rokoch, ale aj stavebný boom. Nemenej podstatným dôvodom zaplnenia ulíc, je skutočnosť, že mnohí Bratislavčania si našli nové bývanie v domoch v blízkom okolí - v dedinách, alebo v nových tzv. satelitných mestečkách.

(rob)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?