Sprevádzkovali kruhovú križovatku vo Vrakuni

1.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vodiči môžu od dnešného dňa využívať novú kruhovú križovatku Hradská - Ráztočná - Podunajská - Dvojkrížna v bratislavskej Vrakuni. Ako na dnešnom oficiálnom spustení premávky po novej križovatke povedal starosta mestskej časti Ladislav Fatura, je to určite prínosom, pretože doprava sa zlepší aj z hľadiska plynulosti a bezpečnosti.

"Táto križovatka bola krízovým bodom z hľadiska dopravy na vyústení viacerých komunikácií, ktoré sa tu stretli. Na základe viacerých odporúčaní sme zvolili kruhový objazd, ktorý je z hľadiska bezpečnosti a plynulosti najlepším riešením, pretože nezastavuje dopravu ako napríklad svetelná križovatka," povedal pre agentúru SITA bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. Jedinou nevýhodou je podľa neho to, že takáto križovatka potrebuje väčší priestor. Náklady na výstavbu 59 mil. korún to je približne 1,96 mil. eur ďalších 11,8 mil. Sk (392-tisíc €) mesto vynaložilo na majetkovoprávne vysporiadanie, teda výkup pozemkov.,

S realizáciou stavby sa začalo koncom roka 2006 preložkou oplotenia športového areálu. "Stavba ostatných stavebných objektov bola podmienená plynulým pokračovaním stavebných prác na okružnej križovatke Hradská - Ráztočná - Dvojkrížna, čo vzhľadom na problémy v majetkovoprávnom vysporiadaní pozemkov nebolo možné zabezpečiť. Preto sa v roku 2007 pokračovalo v stavebných prácach na zosilnení mosta cez Malý Dunaj a preložkou vodovodu na moste, na ktoré bolo vydané právoplatné stavebné povolenie príslušných stavebných úradov," uviedla pre agentúru SITA riaditeľka generálneho investora Bratislavy Jarmila Tvrdá.

Až po vyriešení majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov a vydaní stavebného povolenia sa v roku 2008 mohlo podľa nej pokračovať so stavebnými prácami na novej kruhovej križovatke, prekládkou jestvujúcich inžinierskych sietí a stykovou križovatkou ulíc Hradská a Podunajská. Celkovo sa vytvorilo 9 921 metrov štvorcových komunikácií, 4 136 metrov štvorcových chodníkov. Pribudlo tu aj malé parkovisko.

(sita)

Páčil sa vám článok?