V tomto roku menej rezervácií parkovísk

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Údajne na žiadosť občanov, ktorí mali záujem o parkovacie miesto a nedostali ho, mestská časť výrazne zdražila ročný poplatok za rezerváciu parkovacieho miesta, pričom súkromné osoby už platia rovnako ako podniky.

„Náš systém vyhradených parkovísk funguje tak, že miesta majú občania rezervované od šestnástej popoludní do ôsmej rána, aby sa cez deň vozovky uvoľnili,“ informoval prednosta miestneho úradu Jozef Harvančík. Ďalej uviedol, že zo zákona je nemožné, aby sa v jednotlivých lokalitách vyhradili všetky parkovacie miesta, maximum rezervácií je 50 percent parkovacích boxov. V Karlovej Vsi však tento podiel znížili. Prednosta pripomenul, že každé parkovacie miesto je zvláštny prípad, každú rezerváciu označuje dopravná značka a jej osadenie musí okrem dopravnej komisie magistrátu schváliť v konečnom dôsledku podpisom primátor.

J. Harvančík hovorí, že o celom systéme rozhodli poslanci. Hovorilo sa aj o zvýšení, ale i zrovnaní cien, podnikatelia totiž namietali, že kategorizácia cien podľa príjmov platiteľa je v rozpore s ústavou. „Nemožno nikoho diskriminovať ani na základe majetkových pomerov,“ zaznelo v diskusii. Doteraz totiž platili obyvatelia za ročnú rezerváciu päťtisíc korún, podnikatelia desaťtisíc. Relatívne sa teda podnikateľom zvýši cena menej, ani nie o polovicu, kým súkromníci budú platiť viac ako trojnásobok. V zastupiteľstve sa uvažovalo o cene v rozpätí od desať- do dvadsaťpäťtisíc za jedno parkovacie miesto, výsledný kompromis po zvážení všetkých argumentov je osemnásťtisíc korún ročne za jedno parkovacie miesto. Rovnako je kompromisom vyčlenenie 40 percent parkovacích miest na rezervácie - v pléne zazneli požiadavky dosahujúce limit stanovený zákonom, ale i požiadavka na minimálny podiel 30 percent.

Páčil sa vám článok?