Otvorili novú stanicu pre vozidlá na CNG

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V areáli Dopravného podniku Bratislava Jurajov dvor minulý týždeň otvorili druhú plniacu stanicu pre vozidlá s pohonom na stlačený zemný plyn (CNG - Compressed Natural Gas) v Bratislave.

Dopravný podnik v súčasnosti v meste prevádzkuje 120 autobusov s pohonom na ekologický CNG. Nová plniaca stanica pomôže odbremeniť doteraz jedinú plniacu stanicu na Prístavnej ulici. Investorom plniacej stanice CNG je Slovenský plynárenský priemysel. Pre mestá je výhodné používanie autobusov s pohonom CNG po ekonomickej, ale aj ekologickej stránke. Cena CNG je v súčasnosti stále takmer o polovicu nižšia ako cena nafty. Nemalý ekonomický význam popri nižších nákladoch na palivo má i vyššia životnosť motorov na plyn. Obyvatelia ocenia menšie znečistenie ovzdušia, tichšiu prevádzku autobusov, a tým zníženie hlučnosti. Autobusy s pohonom CNG navyše nevytvárajú mechanické nečistoty (sadze), nezapáchajú, produkujú o 60 - 80 percent menej plynných emisií. Z výfukov CNG autobusov vychádza takmer čistá vodná para a žiadne pevné častice.

S výstavbou plniacej stanice sa začalo v máji 2005. Po ukončení prvej etapy výstavby sú na nej k dispozícii štyri plniace stojany pre autobusy a jeden stojan pre verejnosť. Nová plniaca stanica CNG bude slúžiť okrem autobusov mestskej hromadnej dopravy aj bežným motoristom, ktorí využívajú autá s pohonom na CNG, a to 24 hodín denne. Ročný predaj CNG na tejto plniacej stanici by mal dosahovať objem okolo 10 miliónov kubických metrov.

Páčil sa vám článok?