Betónové spomaľovače pribudnú na štyroch uliciach

8.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na niektorých uliciach v Starom Meste sa začína s budovaním tzv. retardérov, dopravných spomaľovačov. O ich osadení rozhodli miestni poslanci s tým, že majú zvýšiť bezpečnosť chodcov, najmä detí.

Poslanci staromestského miestneho zastupiteľstva sa ešte vlani dohodli, že na ulice sa budú dávať betónové a nie plastové spomaľovače. Napriek tomu, že tie z umelej hmoty sú lacnejšie, prax dokázala, že by išlo o neefektívne vynaložené peniaze. V mnohých prípadoch sa totiž stalo, že vodiči, ktorým bezpečnostný retardér prekážal, ho jednoducho vytrhli a zahodili. Také prípady sa napríklad stali v okolí Slávičieho údolia.

Betónové spomaľovače sú podľa staromestského miestneho úradu trvácnejšie a odolnejšie, a majú formu chodníkového priechodu. Vybudovanie jedného stojí približne 150-tisíc korún.

V tomto roku je na osadenie retardérov určených 450-tisíc korún, pričom prvé tri majú vybudovať v blízkosti staromestských základných škôl. Prvý už budujú na Palackého ulici pri výjazde na Jesenského ulicu, ďalšie budú pri základnej škole na Jelenej ulici - na križovatke s Palárikovou ulicou, a na križovatke Kúpeľnej s Palackého ulicou. Budovanie spomaľovačov je financované v rámci rekonštrukcie komunikácií. Ďalšie retardéry chce staromestská samospráva umiestniť podľa požiadaviek obyvateľov.

Prednostne sa so spomaľovačmi ráta najmä v blízkosti materských a základných škôl. Ich počet však bude v budúcom roku závisieť od množstva peňazí, ktoré poslanci na to vyčlenia v rozpočte mestskej časti.

(rob)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?