Lanovka vás odvezie aj na Silvestra

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavskú lanovku zo Železnej studničky na Kamzík využilo len v októbri za prvý mesiac jej prevádzky vyše 22-tisíc ľudí, z toho bolo jeden a pol tisíca dôchodcov nad sedemdesiat rokov a štyri a pol tisíca detí do sedem rokov.

Cez víkendy bol, pochopiteľne, o lanovku najväčší záujem, takže premávala nad rámec prepravného času, teda nie do šestnástej hodiny, ale o štyri hodiny dlhšie. Cestujúcich však nezaujímajú právne podmienky fungovania lanovky a nezaujíma ich, že to nie je atrakcia, ale verejná doprava za špeciálnych podmienok, a nezaujíma ich ani to, že obsluha musí byť špeciálne vyškolená a pripravená. Verejnosť sa chce voziť.

Preto Bratislavčanov trochu zaskočilo, že koncom novembra bola lanovka na desať dní odstavená. A práve to súvisí s právnymi podmienkami fungovania lanovky. Každá nová lanová dráha totiž musí prejsť do pol roka od svojho spustenia revíznymi skúškami. Šesť mesiacov fungovania vzkriesenej lanovky na Kolibu by však uplynulo uprostred vrcholu zimnej sezóny. Preto sa jej prevádzkovateľ - novomestský EKO - podnik verejnoprospešných služieb rozhodol prvú revíziu urobiť pred začiatkom sezóny. A tak od 20. novembra bola preprava na lanovej dráhe pre verejnosť zatvorená z dôvodu prvej povinnej revízie. Ďalšie revízie budú po dvoch a troch rokoch. Prevádzka bola obnovená v utorok 6. decembra.

Pôvodných desať dní odstávky lanovej dráhy sa pre dôslednosť dráhového úradu predĺžilo až do druhého decembrového týždňa. Odvtedy však slúži lanovka Bratislavčanom i turistom denne a bude tak aj cez nadchádzajúce sviatky.

(gub)

Dopravný režim lanovej dráhy Železná studnička - Kamzík bude počas vianočných a novoročných sviatkov takýto:

24.12. - Štedrý deň 10.00-14.00 h

25.12. - 1. sviatok vianočný 10.00-16.00 h

26.12. - 2. sviatok vianočný 10.00-16.00 h

31.12. - Silvester 10.00-14.00 h

Páčil sa vám článok?