Investovali do bezpečnejšej dopravy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestské časti, samozrejme, nemôžu svojimi vlastnými silami a prostriedkami vyriešiť najnaliehavejší problém Bratislavy - dopravu, ale v tejto situácii je aj to málo, ktorým môžu samosprávy prispieť, veľa.

Mestská časť Nové Mesto do tejto pokladnice v tomto roku prispela troma stavbami, ktoré sú malé len na pohľad. Pri biede s parkovacími plochami je tridsať nových miest v centre naozaj dosť. A práve v najexponovanejšej oblasti v okolí Račianskej ulice v novembri za necelé dva milióny mestská časť opravila existujúce parkoviská, pričom získala presne taký počet nových parkovacích miest. Časť z nich je na Riazanskej, druhá na Americkej ulici. Staré plochy tu nielen upravili a rozšírili, ale namiesto rozrýpaného asfaltu dali na ich povrch zámkovú dlažbu.

Väčšiu a dôležitejšiu dopravnú stavbu ukončila samospráva už mesiac pred tým. Išlo o rekonštrukciu časti Vančurovej ulice. Strmá vozovka sa spádom až 16 percent dvíha smerom ku Kamzíku priamo oproti Hlavnej stanici a až do tohto roku jej povrch tvorili známe žulové kocky. Rekonštrukcia sledovala nielen zvýšenie plynulosti a bezpečnosti premávky, ale aj zvýšenie bezpečnosti chodcov, takže po celej dĺžke 120 metrov bolo osadené nové zábradlie. Napriek tomu, že obyvatelia ulice protestovali pred jej rozkopávkou, podmienkou pre dodávateľa bolo, aby aj počas odstávky bola zachovaná čiastočná dopravná obsluha územia.

Dnes Vančurovu v tomto úseku pokrýva pevná betónová vozovka schopná zniesť rastúcu intenzitu premávky, navyše je podstatne bezpečnejšia v prípadoch poľadovice a námrazy ako pôvodná dlažba. Už táto zima preverí vhodnosť zdrsnenej betónovej vozovky z hľadiska vyššej priľnavosti kolies áut a podstatne zlepší dopravný režim v lokalite.

Páčil sa vám článok?