Obyvateľov Záhradníckej by nemal rušiť hluk

3.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obavy niektorých obyvateľov zo zvýšenia hlučnosti po rekonštrukcii električkovej trate na Záhradníckej ulici sú pravdepodobne zbytočné. Dopravný podnik zatrávni plochu pod koľajami.

Zástupcovia občianskeho združenia Líščie nivy tvrdia, že žijú v hlučnom prostredí a hladina hluku z električky vraj presahovala povolenú normu. Iniciatívu dopravného podniku týkajúcu sa zatrávnenia vítajú, no zasypávanie trate štrkom ich zneistilo, či sa projekt uskutoční. Na dopravnom podniku im však zatrávnenie potvrdili s tým, že má protihlukový efekt.

Podľa predsedu predstavenstva DPB, a.s., Branislava Zahradníka na trati boli použité moderné gumené prvky tlmenia na elimináciu hluku a vibrácií v spodnom podloží trate. „Nie je teda pravda, že neboli použité, len vzhľadom na fakt, že ide vo veľkej časti trate o otvorený zvršok, nebola celá koľaj zapustená do gumového tesniaceho obalu,“ uviedol. Podľa neho investor (GIB) neurobil meranie hlučnosti trate pred rekonštrukciou, no z odborného hľadiska DPB bude nová trať menej hlučná ako pôvodná.

„Zníženiu hlučnosti významne pomôže zatrávnenie koľajového zvršku v celom úseku, ktoré je naplánované. Vykoná sa však až na jar 2009 po prvom podbití novej trate, ktoré sa spravidla robí po troch mesiacoch užívania novej trate aj vzhľadom na vegetačné obdobie,“ konštatoval B. Zahradník. Uviedol, že pre dopravcu bude síce údržba a starostlivosť o trávnatý koberec náročnejšia, no podnik ho zabezpečí tak, aby boli obyvatelia a cestujúci spokojní.

Vplyv na hlučnosť a vibrácie má podľa neho, okrem stavu koľajovej trate a špecifického úzkeho rozchodu tratí, aj technický stav električiek. Dodal, že postupná modernizácia vozového parku, resp. nákup nových moderných električiek by mali situáciu zlepšiť.

(rob)

Páčil sa vám článok?