Záujemcovia o letisko predložia ponuky

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prípadom možného porušenia tendrových pravidiel v procese predaja 66 % akcií bratislavského a košického letiska sa bude privatizačná komisia zaoberať až po predložení konečných ponúk, avšak pred otvorením obálok s nimi.

„Komisia sa tak rozhodla preto, aby sa udržala úroveň a súťaživosť v celom privatizačnom procese, ako aj na odporúčanie privatizačného poradcu rakúskej Meinl Bank AG,“ uviedol hovorca a poradca ministra dopravy Tomáš Šarluška. Dodal, že potenciálni uchádzači môžu svoje konečné ponuky podľa rozhodnutia komisie predkladať do 5. decembra tohto roka, do 10. hodiny. Z pôvodného termínu 21. novembra tohto roka sa posunul preto, že nie všetky dotknuté subjekty predložili potrebné dokumenty, aby sa mohlo schváliť konečné znenie transakčných dokumentov.

Minister dopravy Pavol Prokopovič vymenoval privatizačnú komisiu predminulý týždeň v piatok, pričom traja členovia sú z ministerstva dopravy, po dvoch zástupcoch má v komisii rezort hospodárstva a Fond národného majetku SR a zvyšní dvaja členovia sú poslanci parlamentu. Komisia sa na svojom prvom stretnutí minulú stredu oboznamovala s celým priebehom privatizačného procesu, ako aj so stanoviskom privatizačného poradcu v prípade možného majetkového prepojenia konzorcia TwoOne s konzorciom Vinci/Away, ktoré však už medzičasom zo súťaže odstúpilo. „Čo sa týka možných majetkových prepojení musí byť toto prepojenie jednoznačne dokázané, čo si vyžaduje určitý čas na preskúmanie celej záležitosti,“ konštatoval T. Šarluška.

Na užšom zozname uchádzačov zaujímajúcich sa o akcie letísk sa nachádza konzorcium ISAP zložené z fondu GalaxyS, spoločnosti Airport Consulting Vienna, z kanadskej strojárskej firmy SNS-Lavalin International a nemeckej letiskovej spoločnosti Köln-Bonn Airport. Záujemcom je aj konzorcium zložené zo španielskej spoločnosti Abertis, britského prevádzkovateľa letísk TBI a slovenskej finančnej skupiny J&T. Ďalším v poradí je konzorcium TwoOne, ktoré spája Vienna International Airport, rakúsku Raiffeisen Zentralbank AG a private equity skupiny Penta. Na užšom zozname figuruje aj turecký staviteľ a prevádzkovateľ letísk Tepe Akfen Ventures. Posledný piaty uchádzač, konzorcium spájajúce francúzsku skupinu Vinci a rakúsku spoločnosť Away, ktorý sa dostal na užší zoznam, však bez udania bližších dôvodov zo súťaže odstúpil.

Páčil sa vám článok?