Žiadajú verejnú diskusiu o rýchlej električke

28.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Združenie domových samospráv z mestskej časti Petržalka žiada verejnú diskusiu a prípadne zváženie konania miestneho referenda o zámere stavby trate pre rýchlu električku, o dopravno-urbanistickom riešení trate v Petržalke a na Starom moste.

Ako ďalej povedal podpredseda Združenia domových samospráv (ZDS) Marcel Slávik, obyvatelia Bratislavy a Petržalky by sa mali rozhodnúť o tom, akú chcú mať Petržalku a Starý most. Zdôraznil, že podľa metodického usmernenia Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR sú vlastníci bytov účastníkmi v konaní. "Oni už vyjadrili svoje stanovisko, že nosný dopravný systém má ísť v Petržalke v plytkom tuneli, popod rieku Dunaj a ulicu Dostojevského rad až do železničnej stanice Filiálka. Okolie Chorvátskeho ramena v Petržalke by malo byť mestským parkom," konštatoval.

Podľa Slávika sa mesto snaží pod rúškom rekonštrukcie Starého mosta presadiť stavbu električky do Petržalky, ktorá je však doteraz otázna a nedoriešená. Podľa vyjadrení žilinského Výskumného ústavu dopravného električka cez Starý most nespĺňa kritériá na to, aby bola nosným dopravným systémom v meste, vysvetlil.

"Električka je dopravne aj ekonomicky neodôvodnená najmä v situácii, keď sa už o niekoľko rokov má stavať tunel pod Dunajom," povedal Slávik. Dodal, že magistrát ešte nemá predstavu o trase električky, preto sú pozastavené práce na územných plánoch zón v Petržalke.

"Čakáme na technicko-ekonomickú štúdiu, ktorú zadal rezort dopravy. Hotová má byť do konca roka," povedal v koncom júna Tomáš Fabor, dlhodobo uvoľnený poslanec pre dopravné systémy z magistrátu.

Bratislavský Starý most čaká rozsiahla rekonštrukcia približne za miliardu Sk (33,19 milióna eur). Most má slúžiť rýchlej električke, cestnej doprave, peším a cyklistom. Zachovanie jeho konštrukcie nebude možné, pretože mesto muselo zohľadniť požiadavky Dunajskej komisie pre lodnú dopravu. Prípravné stavebné práce by mohli začať v druhej polovici roka 2009.

Občania hlasovaním vybrali v júli pre rekonštrukciu variant B, ktorým sa budú ešte zaoberať architekti a jeho projektant. Návrh je projektom víťazného konzorcia dodávateľských spoločností, ktoré zvíťazilo vo verejnej medzinárodnej súťaži na obstarávanie nosného dopravného systému, mesto ju vyhlásilo v júli 2007.

(tasr)

Páčil sa vám článok?