Na mieste "gumonky" pravdepodobne vyrastie hotel

16.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Stará bratislavská fabrika Gumon pomaly končí svoju takmer storočnú éru. Prebiehajú tu asanačné práce, na ktoré vydal riadne povolenie Stavebný úrad v Bratislave-Ružinove.

K búraniu sa vyjadril aj Krajský pamiatkový úrad v Bratislave a Ministerstvo kultúry SR s výhradou, že v areáli fabriky sa nachádza jeden pamiatkovo chránený objekt, ktorý nesmie byť zlikvidovaný. Budúci investor na uvoľnených pozemkoch pravdepodobne postaví hotel, prípadne aj polyfunkčný dom.

"Gumonku", ako fabriku familiárne nazývajú Bratislavčania, postavili v roku 1911. Ako jedna z prvých v Európe začala vyrábať výlisky z lisovacej hmoty, ktorá sa nazývala gumon a od nej je odvodený aj názov továrne. Ako každá historická budova aj "gumonka" má za sebou časy priemyselnej slávy i úpadku.

K zaujímavostiam patrí, že počas prvej svetovej vojny tu pracovali ruskí a talianski vojnoví zajatci. Cez druhú svetovú vojnu bola administratívna budova Gumonu zničená pri nálete spojeneckých vojsk na blízku rafinériu Apollo v roku 1944. Po vojne továreň až do zastavenia výroby v apríli 2008 vyrábala elektroizolačné materiály.

(tasr)

Páčil sa vám článok?