Pri Botanickej záhrade sa vykoľajila električka

16.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Pri Botanickej záhrade v Bratislave sa približne o 8:30 vykoľajila električka číslo 12 v smere do mesta. Ako povedal hovorca Dopravného podniku Bratislava Peter Kavecký, príčiny nehody zatiaľ nie sú známe, vyšetrujú sa.

Dopravný podnik preto podľa neho zabezpečil náhradnú autobusovú dopravu. Ako hovorca ďalej uviedol, pri nehode sa zranila jedna cestujúca.

Zároveň doplnil, že predpokladajú dosť vysoké hmotné škody.

AKTUALIZOVANÉ (16.7.2008, 10:10)

Pri Botanickej záhrade v Bratislave sa dnes ráno vykoľajila električka. Potvrdil to pracovník dispečingu Dopravného podniku Bratislava. Objasnil, že náhradná doprava je už zabezpečená a na obnovení dopravy sa pracuje.

Nehoda si vyžiadala aj zranenie jednej ženy, jeho závažnosť hovorca podniku Peter Kavecký zatiaľ nevedel spresniť. Objasnil, že prípad je v štádiu šetrenia a bližšie informácie podnik poskytne poobede na krátkom brífingu.

Električka číslo 12 sa vykoľajila za zastávkou Botanická záhrada v smere do centra mesta. Podľa očitého svedka je prvý vagón električky skrížený cez koľajnice a jeho zadná časť vyčnieva do jedného jazdného pruhu. Premávku na danom úseku riadi v súčasnosti polícia a na mieste sa už nachádza aj ťažká technika. Na trati sa v oboch smeroch vytvorili dlhé kolóny električiek.

AKTUALIZOVANÉ (16.7.2008, 15:05)

Pod mostom Lafranconi v Karlovej Vsi sa dnes ráno o 8.32 h vykoľajila električka číslo 12. Nehoda si vyžiadala ľahké zranenie jednej tehotnej ženy, ktorú vzhľadom na jej stav previezli do nemocnice na pozorovanie.

Vykoľajil sa zadný podvozok prvého vozidla, čím sa voz stočil mimo koľajový zvršok a druhé vozidlo doň narazilo. Ako uviedol na popoludňajšej tlačovej besede predseda Predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Branislav Zahradník, rýchlosť vozidla v čase incidentu bola 25 km/h. V tomto úseku je povolená rýchlosť 40 km/h. Škoda na súprave je odhadnutá na 800.000 Sk (26.555 eur).

Príčiny nehody sa analyzujú, no už je možné vylúčiť zavinenie 54-ročného skúseného vodiča električky. Vylúčila sa aj technická chyba na vozidle. Pravdepodobnou príčinou vykoľajenia bol stav na trati, ktorý mohol nastať súhrou poveternostných podmienok a iných dosiaľ nezistených okolností.

Zvažovať sa bude aj skutočnosť, že týmto úsekom prechádzajú cez trať aj ťažkotonážne vozidlá. Cez víkend DPB preverí stav trate, čo spôsobí aj určité obmedzenie dopravy. Predbežne DPB nariadil električkám v tomto úseku zníženie rýchlosti na 10 km/h, dodal Zahradník.

AKTUALIZOVANÉ (16.7.2008, 15:42)

Dopravný podnik Bratislava vykoná cez víkend hĺbkovú kontrolu električkovej trate na Botanickej ulici, kde sa dnes ráno vykoľajila električka číslo 12 počas jazdy z Karlovej Vsi do mesta. Na mimoriadnom brífingu v Bratislave to uviedol predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava Branislav Zahradník. Dôvodom je, že práve technický stav trate bol pravdepodobnou príčinou rannej nehody. Dopravný podnik by mal preto rozobrať gumo-kovový prechod v danom úseku.

Práve touto kontrolou by sa mohla zistiť presná príčina vykoľajenia vozidla a následne vykonať náprava. Plánovaná kontrola a rozobratie trate si však vyžiada určité zmeny v doprave, cestujúcich by preto mala prepravovať náhradná autobusová doprava. V nasledujúcich pracovných dňoch budú električky jazdiť aj cez tento úsek, ich rýchlosť bude ale znížená na 10 km/h.

Električka sa vykoľajila dnes ráno o 8:32. Doterajšie vyšetrovanie vylúčilo, že by nehodu spôsobil 54-ročný vodič alebo by dôvodom vykoľajenia bol zlý stav vozidla. Električka išla pred nehodou rýchlosťou 25 km/h, pretože sa práve rozbiehala. Škoda na vozidle sa odhaduje na približne 800-tisíc korún (26 555 €). Pri nehode sa zranila tehotná žena, ktorú previezli do nemocnice, kde ju ošetrili.

Dopravný podnik monitoruje všetky kritické úseky električkových tratí. Tento rok bude opravená trať na Záhradníckej a Miletičovej ulici a v tuneli.

(sita, tasr)

Páčil sa vám článok?