Tunel Sitina sa stal Stavbou roka 2008

15.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Stavbou roka 2008 sa stal diaľničný úsek D2 Lamačská cesta - Staré grunty, ktorého súčasťou je aj tunel Sitina. Nový úsek slúži motoristom od júna 2007.

Hlavným projektantom tohto diaľničného úseku bol Dopravoprojekt. Okrem hlavnej ceny získala táto spoločnosť aj cenu primátora hlavného mesta a cenu Slovenskej komory stavebných inžinierov za najlepšie projektové riešenie.

Nový úsek diaľnice, ktorého najvýraznejšou súčasťou je tunel (1,5 km), má aj nové cesty, križovatky, mosty, pozemné objekty a množstvo inžinierskych sietí. Celá stavba s križovatkami má asi 3,6 kilometra. Sitina je po tuneli Branisko (4975 metrov) a tuneli Horelica (605 metrov) tretím slovenským diaľničným tunelom, no prvým dvojrúrovým.

O nomináciách a cenách v rámci 14. ročníka Stavby roka 2008 rozhodovala deväťčlenná porota s medzinárodnou účasťou. Komisia posúdila 27 súťažných návrhov - prezentovalo sa štrnásť stavieb situovaných na území hlavného mesta a trinásť stavieb mimo Bratislavy. Z nich štyri boli inžinierske stavby, jedna vodohospodárska a 22 stavieb pozemných.

Tunelom Sitina denne prejde viac ako 20-tisíc vozidiel. Uľavilo sa tým frekventovanému dopravnému uzlu na Patrónke.

(rob)

Páčil sa vám článok?