Dokončením obchvatu sa doprava zlepší

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prepojenie diaľnice D2 v Lamači s mostom Lafranconi a následne cez Petržalku s diaľnicou D1 má pre mesto strategický význam a a jeho vybudovanie prichádza takpovediac v hodine dvanástej.

Intenzita tranzitnej dopravy v úseku od Patrónky cez Mlynskú dolinu na Most Lafranconi je na hranici únosnosti. Úsek, v ktorom sú v súčasnosti v prevádzke len tri jazdné pruhy, z toho dva v smere od Mosta Lafranconi na Patrónku a len jediný v opačnom smere, je permanentne preplnený kamiónmi, pomedzi ktoré sa prepletajú osobné autá a autobusy MHD. Kritická situácia na Patrónke a v Mlynskej doline každodenne potvrdzuje, že dobudovanie diaľničného úseku Lamačská cesta - Staré Grunty je absolútne nevyhnutné. Stavba tohto diaľničného úseku má preto pre dopravu v meste strategický význam. Po dobudovaní diaľničného úseku Viedenská cesta – Prístavný most, ktorého odovzdanie do užívania sa očakáva v najbližších dňoch, a dobudovaní diaľničného úseku Lamačská cesta - Staré grunty bude konečne možné oddeliť tranzitnú dopravu od mestskej, a preto má aj medzinárodný význam. O tom, čo bude znamenať pre mesto, svedčí údaj, že dopravné zaťaženie križovatky Patrónka, ktoré dnes predstavuje 65-tisíc vozidiel denne, sa po dokončení oboch diaľničných úsekov zníži o 60 percent.

Výstavba diaľničného úseku dlhého 3,7 kilometra (vrátane tunela) sa začala v júli roku 2003. Jeho kľúčovou časťou je dvojrúrový tunel Sitina, ktorého východná rúra meria 1415 metrov, západná 1440 metrov. Tunel je stavebne takmer dokončený, v budúcom roku sa má v ňom inštalovať technologická časť. V tuneli bude najmodernejšie technologické vybavenie, na severnom i južnom portáli bude dispečing pre mimoriadne a krízové situácie. Výrazné zmeny nastanú aj v organizácii dopravy v oblasti oboch vyústení tunela na území Dúbravky a Lamača, ako aj v oblasti Mlynskej doliny. Okrem samotnej diaľnice a tunela sa v Mlynskej doline a v úseku Lamača budujú diaľničné vetvy v celkovej dĺžke 3,6 kilometra a dovedna 10 mostov.

Kým sa dokončenie celej tejto obrovskej stavby a jej odovzdanie do užívania stane realitou, dôjde ešte k niekoľkým presmerovaniam dopravy a dopravným obmedzeniam.

Páčil sa vám článok?