Lamač a Dúbravku má spojiť Dúbravčícka ulica

17.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestské časti Dúbravka a Lamač by mali byť v budúcnosti prepojené. Umožniť by to malo predĺženie Dúbravčíckej ulice popod existujúci podjazd pod autostrádou do ulice Podháj. Dúbravskí poslanci schválili tento zámer na dnešnom zasadaní zastupiteľstva.

Podľa predkladateľa materiálu dúbravského starostu Jána Sandtnera sa týmto prepojením vytvoria lepšie podmienky dopravy medzi mestskými časťami, umožní to napríklad aj lepší zásah hasičov a záchrannej služby a malo by to vyriešiť aj problémy každodennej prepravy tisícov obyvateľov zo Záhoria. "Napríklad študenti stredných škôl v Karlovej Vsi a v Dúbravke musia za súčasného stavu vystúpiť z prímestských autobusov na Patrónke a odtiaľ sa dopraviť do škôl," uviedol.

Poslanci zároveň uznesením žiadajú starostu, aby v spolupráci s lamačskou starostkou Oľgou Keltošovou a starostom Devínskej Novej Vsi Vladimírom Mrázom rokoval o tomto zámere najneskôr do konca júla s bratislavským primátorom a predsedom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Prednostka miestneho úradu má do konca septembra vypracovať možnosti a rozsah úloh na usporiadanie pozemkov pre stavbu tejto komunikácie. Náklady na výstavbu sa predbežne odhadujú na 300 mil. korún.

Poslanci sa zaujímali o to, akým spôsobom bude výstavba komunikácie financovaná. Navrhli zapojenie eurofondov alebo požiadať o dotácie mesto a kraj. Starosta odpovedal, že eurofondy zapojiť nemôžu, pretože bratislavský región má vysokú životnú úroveň. Možnosť dotovania výstavby mestom alebo krajom je podľa neho predmetom rokovania. "V stredu pošlem primátorovi list, v ktorom ho budem žiadať o stretnutie, kde by sme mohli rokovať o poskytnutí dotácií pre tento zámer," konštatoval. Sandtner zároveň potvrdil, že o možnosti dotovať projekt bude rokovať aj so spoločnosťou Penta, ktorá plánuje výstavbu Lamačskej brány.

Poslankyňa Jelena Hudcovská povedala, že s predsedom BSK sa už stretli a kraj má vraj záujem podieľať sa na výstavbe tejto komunikácie. "Kraj sa chce angažovať najmä preto, že Záhorie nemá poriadne prepojenie do mesta," uviedla. Kraj by podľa nej mohol poskytnúť dve tretiny peňazí, zvyšné by malo hradiť mesto. Hudcovská si totiž myslí, že mesto má voči Dúbravke veľký rest, pretože túto mestskú časť dlhé roky nefinancovalo.

(sita)

Páčil sa vám článok?