Jeden zo záujemcov o letisko opustil súťaž

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V tendri o 66 percent akcií bratislavského a košického letiska pokračujú už len štyria záujemcovia. Súťaž totiž opustilo konzorcium zložené z francúzskej skupiny Vinci a rakúskej spoločnosti Away.

„Konzorcium bez udania bližších dôvodov písomne oznámilo, že sa na privatizačnéom procese už ďalej nezúčastní,“ povedal Markus Schindler, hovorca privatizačného poradcu rakúskej Meinl Bank AG. Dôvodom tohto rozhodnutia by mohlo byť aj majetkové prepojenie firmy Away s rakúskou Raiffeisen Zentralbank AG, ktorá je v konzorciu s private equity skupinou Penta a viedenským letiskom. „Takúto informáciu nemôžeme ani vyvrátiť, ani potvrdiť,“ reagoval hovorca ministra dopravy Tomáš Šarluška s tým, že je to otázka pre poradcu. Poradca sa však k tomu vyjadriť odmietol. Majetkové ani personálne prepojenie účastníkov privatizačného procesu pritom tendrové pravidlá jasne zakazujú.

V tendri ostali štyri subjekty. Prvým je konzorcium ISAP, ktoré okrem Airport Consulting Vienna združuje aj kanadskú strojársku firmu SNS-Lavalin International, infraštrukturálny fond GalaxyS a nemeckú letiskovú spoločnosť Köln-Bonn Airport. Ďalej je to konzorcium zložené zo španielskej spoločnosti Abertis, britského prevádzkovateľa letísk TBI a slovenskej finančnej skupiny J&T. Ďalším je konzorcium TwoOne, ktoré spája Vienna International Airport, rakúsku Raiffeisen Zentralbank AG a private equity skupinu Penta. Na zozname figuruje ďalej turecký staviteľ a prevádzkovateľ letísk Tepe Akfen Ventures. Uchádzači môžu svoje záväzné ponuky predkladať do 21. novembra 2005, pričom riadiaci výbor pre proces predaja rozhodol o rovnakej váhe kritérií za ponúkanú cenu akcií a za investície do letísk. Víťaz medzinárodného tendra by mal byť známy do konca tohto roka.

Páčil sa vám článok?