Stavebné práce v tuneli Sitina finišujú

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Stavebné práce v oboch rúrach tunela Františka pod kopcom Sitina v Bratislave by mali byť ukončené do konca tohto roku, celý budúci rok sa do nich bude montovať technologické vybavenie.

Informoval o tom hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík. Ako ďalej uviedol, v rúrach tunela sú už vybetónované vozovky, v týchto dňoch pracovníci dokončujú chodníky, krajnice a odvodňovacie žľaby. „Približne do konca roka by sme mali prostredníctvom tendra vybrať dodávateľa technologického vybavenia tunela, to by malo byť namontované do decembra 2006,“ dodal M. Jánošík. Dovtedy plánuje Národná diaľničná spoločnosť dokončiť aj všetky súvisiace komunikácie. Tunel Františka bude vybavený modernou technológiou riadiacou celý chod tunela ako vetranie, osvetlenie, dopravu a v prípade kolíznych a nehodových situácií aj jeho uzavretie.

Stavebné práce na tuneli začali spoločnosti Taisei a Skanska BS koncom roka 2003 a na prerazenie oboch tunelových rúr potrebovali 17 mesiacov. Tunel má v oboch smeroch takmer 1,5 kilometra, pričom východná rúra meria 1415 metrov a západná 1440 metrov. Na stavbu tunela Františka je vyčlenených 3,5 miliardy korún a po dokončení bude súčasťou diaľnice D2 v úseku Lamačská cesta - Staré grunty. Po dokončení celého projektu bude kompletne vybudovaný obchvat hlavného mesta Slovenska a vytvorí sa tak súvislé diaľničné spojenie z Českej republiky cez Bratislavu do Maďarska.

Páčil sa vám článok?