Semafory na Kuklovskej konečne fungujú

10.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Od 7. júna fungujú semafory na križovatke ulíc Kuklovská - Karloveská, ktorá je súčasťou Karloveskej radiály. Svetelná signalizácia bola nainštalovaná najmä preto, aby umožnila bezproblémový výjazd električiek z konečnej.

Električky, ktoré museli doteraz dlho čakať pri výjazde z obratiska a prejazde cez Karloveskú ulicu kvôli prednosti v jazde, budú mať odteraz minimálne časové straty. Zvýši sa aj bezpečný pohyb vozidiel a chodcov.

Práce na svetelnej signalizácii boli robené v dvoch etapách. Najskôr bol vytvorený pruh na odbočenie vľavo na Kuklovskú ulicu a bezbariérový priechod pre chodcov. Vznikol chodník v smere z Kuklovskej ulice dlhý 109 metrov. Pribudli aj zábradlia.

V druhej etape bola inštalovaná cestná svetelná signalizácia ulíc Kuklovská - Karloveská, opravil sa vjazd a výjazd električiek z obratiska Kuklovská.

Dopravný podnik pôvodne žiadal iba zabezpečenie výjazdu z obratiska v rámci preferencie električkovej dopravy. Pre autá sa malo využiť premostenie nad Karloveskou ulicou. Tam by bolo možné urobiť potrebné odbočenia smerom do sídliska. Tým by bol zabezpečený aj bezkolízny systém s autami.

Problémom však zostáva systém prehadzovania výhybky pri výjazde z obratiska. Vodiči električiek musia vystúpiť a tlačidlom si predvoliť prednosť v jazde.

Podľa diskusie čitateľov na webstránke www.bratislavskenoviny.sk vraj nepasujú kľúče do zariadenia a aj po niekoľkých minútach čakania na voľno ide električka do obratiska alebo z neho na červenú. Jeden z diskutujúcich kritizuje systém, ktorý núti vodiča robiť množstvo úkonov - vystúpiť, odomknúť, stlačiť tlačidlo, zamknúť, nastúpiť a čakať. V prípade, že za ten čas spôsobí zápchu, pohne sa aj na signál Stoj!

Nové semafory počas prvého víkendu po spustení vraj nefungovali kvôli mechanickému poškodeniu. Nevie sa, či porucha súvisela so systémom preferencie. Nedávno totiž investor stavby - mestská organizácia Generálny investor Bratislavy, vyjadril určitú obavu z toho, čo sa po spustení križovatky bude diať.

(rob)

Páčil sa vám článok?