Samospráva nechala osadiť stĺpiky, ktoré autám nebránia parkovať na chodníku

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestskej časti Bratislava - Staré Mesto sa napriek snahe riešiť problém áut parkujúcich na chodníkoch, nedarí v tomto smere napredovať. Aj dobre mienené kroky sú totiž bez systémového prístupu neefektívne, ba dokonca až kontraproduktívne. Príkladom je minulotýždňové osadenie stĺpikov na časti chodníka pred obytným domom na Medenej ulici.

Obyvatelia domu už dlhodobo pociťujú problém áut parkujúcich na chodníku, ktoré neraz bránia chodcom v bezproblémovej chôdzi. Na žiadosť jednej z vlastníčok bytu osadiť tu stĺpiky, ktoré by zabránili vjazdu áut na chodník, reagovala staromestská samospráva osadením piatich stĺpikov. O ich umiestnení rozhodol zodpovedný pracovník miestneho úradu - a to veľmi nešťastne. Ako nás upozornili zástupcovia Spoločenstva vlastníkov bytov v dome, osadené stĺpiky problém vôbec neriešia a spokojná s nimi môže byť akurát tak vlastníčka, ktorá bez vedomia ostatných obyvateľom domu o osadenie stĺpikov požiadala. Ako sme sa presvedčili, autá parkujú na chodníku naďalej, akurát mestská časť Staré Mesto minula na osadenie piatich stĺpikov z verejných peňazí celkom 12 500 korún (2500 korún za kus). Pritom stačilo umiestniť dva stĺpiky na mieste, kde je vjazd do dvora domu a kadiaľ sa autá dostávajú na chodník. Osadiť zábrany pozdĺž parkovacích miest sa ukazuje ako nezmysel, veď cez zaparkované auto sa ďalšie na chodník nedostane.

Ako sme sa dozvedeli od zástupcov Spoločenstva vlastníkov bytov v tomto obytnom dome, zodpovedný pracovník miestneho úradu obhajoval takéto umiestnenie zábran tým, že na začiatku chodníka ich nie je možné umiestniť, pretože by tým bol v prípade núdze znemožnený vjazd na chodník. Staromestská samospráva totiž podľa neho problém áut parkujúcich na chodníku rieši represiou - osádzaním imobilizérov (papúč) na kolesá nesprávne parkujúcich áut, ich odťahovaním a pokutami. Ukazuje sa, že prevýchova vodičov je beh na dlhé trate, navyše s neistým finišom. Argumentovať tým, že len represia problém vyrieši, vyznieva naivne. Stačí sa ísť pozrieť do susednej Viedne, kde vsadili na stĺpiky chrániace chodcov a na chodníku parkovať autá nevidíte. Sotva sa však viedenský vodič dostane do Bratislavy, bez problémov zaparkuje na chodníku. Problém teda nebude vo vodičoch, pretože tí sú zrejme všade rovnakí, ale skôr v zúžení priestoru na porušovanie dopravných pravidiel. Vo Viedni si tamojší vodič nedovolí zaparkovať na chodníku, pretože jednoducho nemôže a na chodník sa autom nedostane. V centre Bratislavy si to naopak dovolí, pretože môže.

Obyvatelia domu na Medenej ulici podľa našich informácií už požiadali o osadenie nových stĺpikov, ktoré skutočne zabránia vjazdu áut na chodník. Bude zaujímavé sledovať, ako zareaguje staromestská samospráva.

Páčil sa vám článok?