Experiment s vyhradeným parkovaním

3.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Takmer tridsať miliónov korún na riešenie problémov statickej dopravy v najväčšej a najľudnatejšej mestskej časti by ročne mohlo vyniesť vyhradené parkovanie.

Petržalka je tou mestskou časťou, kde najrýchlejšie ubúda možností parkovať a najdynamickejšie sa v absolútnych číslach zvyšuje potreba parkovacích miest. V tejto situácii prijali poslanci pravidlá pre vyhradené parkovanie, ktoré začali platiť 2. júna. Tým sa končí éra, keď mohol mať parkovisko vyhradené len zdravotne ťažko postihnutý občan. Petržalská samospráva vyčlenila asi desatinu z celkového počtu, to je okolo 1500 miest, na rezervované parkovanie, ostatné budú Petržalčanom slúžiť naďalej bezplatne - ak parkovacie miesto nájdu.

Motoristi budú platiť za vyhradené miesto 4 Sk za štvorcový meter a deň, teda asi 18-tisíc ročne, pričom povolenie sa vydáva na dva roky. Všetky peniaze sa použijú na riešenie problémov spojených so statickou dopravou na území mestskej časti.

O záujme Petržalčanov o vyhradené parkovacie miesta svedčí i fakt, že už za prvú hodinu podalo oficiálnu žiadosť o pridelenie miesta na vyhradené parkovanie 85 ľudí. Zatiaľ možno žiadosti vybavovať počas celého dňa do 17.00 h, okrem utorka a stredy, keď je pracovný čas skrátený do 15.30, resp. 16.30 h. Na transparentnosť prideľovania miest dohliadajú aj občianski aktivisti.

(brn)

Páčil sa vám článok?