BPS aj proti vôli samosprávy osádza stĺpiky

3.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na Gorkého ulici nedávno pribudli nové vyhradené parkovacie miesta. Jedno je na rohu Gorkého ulice a Komenského námestia. Zasahuje do priechodu pre chodcov, dokonca nový stĺpik stojí priamo na zebre.

Gorkého ulicu má od staromestskej miestnej samosprávy v prenájme Bratislavská parkovacia spoločnosť (BPS). „Nemáme informácie o tom, či tam zriadili nové parkovacie miesto, od 1. apríla však je všeobecne záväzným nariadením zakázané osadzovať stĺpiky,“ uviedla k našim zisteniam hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová.

Parkovanie vozidiel tesne pred priechodom pre chodcov bráni výhľadu chodca na prichádzajúce auto. Preto je logické dodržiavanie určitej vzdialenosti medzi parkovacím miestom a zebrou. V tomto prípade je to na doraz. Ďalšie nové vyhradené parkovacie miesto zrejme aj s novým stĺpikom vzniklo aj pred vchodom do pasáže, ktorá spája Gorkého ulicu s Laurinskou.

Miestne zastupiteľstvo prijalo 12. februára 2008 uznesenie, na ktorého základe musia stĺpiky z vyhradených parkovacích miest zmiznúť do konca roka 2008. Úrad argumentuje tým, že blokovali parkovacie miesta, aj keď ich nikto nevyužíval.

Už vo februári sme upozornili na porušovanie predpisov vodičmi pri parkovaní na mieste, kde je priestor označený prekrižovanými čiarami. Vtedy sme kritizovali mestskú políciu za zastavenie a státie na tomto mieste, vzápätí sme boli svedkami nasadenia papuče „civilnému“ vozidlu, ktoré tu stálo. Dnes je situácia taká, že na jednom z nových vyhradených parkovacích miest parkujú rôzne autá a nový stĺpik, ktorý bude potrebné odstrániť, už niekto ohol.

Ďalšie, už spomínané čerstvé parkovacie miesto, je oproti, pôvodne tu boli šikmé pásy, ako ochranné pásmo, zrejme pre priechod pre chodcov. Miesto s novými parkoviskami je jedno z najkritickejších na Gorkého ulici. Je tu zebra, odbočenie vľavo a vchod do pasáže. Navyše na chodník medzi pasáž a miestnu pobočku banky sa neraz predierajú rôzne autá, čím porušujú predpisy a bránia chodcom v pohybe. Nové parkovacie miesta sú aj veľmi blízko pasáže a v prípade mimoriadnej udalosti by mali zrejme záchranári problém sa do nej dostať.

Samospráva Starého Mesta sa nevyjadruje lichotivo o spolupráci s BPS. „Skôr by som povedal, že nám stojí v ceste k napĺňaniu našich téz parkovacej politiky, akoby nám pomáhala,“ uviedol nedávno starosta Andrej Petrek (SDKÚ-DS). Na júnovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva chce predložiť právnu analýzu súčasného stavu a záväzkov voči BPS, aby sa hľadala cesta ako ďalej. Poslanci by mali rozhodnúť, či samospráva predá svoj podiel v BPS, alebo si ho ponechá.

(rob)

Na mieste, kde ešte nedávno bolo státie zakázané, si BPS urobila ďalšie parkovacie miesto.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?