Pešia zóna sa rozšíri až na Kapucínsku, automobilová doprava tu bude obmedzená

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia trate električiek, ktorá sa v súčasnosti vykonáva na Obchodnej ulici, bude pokračovať na Hurbanovom námestí, Župnom námestí a Kapucínskej ulici, pričom aj tento priestor má získať charakter pešej zóny.

Návrh ateliéru architektúry a dizajnu Bogár - Králik - Urban ráta s tým, že výrazný vplyv na charakter tohto priestoru bude mať zmena dopravného režimu v prospech pohybu chodcov vylúčením prepojenia Hurbanovo námestie - Kozia ulica pre individuálnu automobilovú dopravu. Projekt predpokladá, že na Župné námestie bude prístup kontrolovaným vjazdom pre dopravnú obsluhu s autorizovaním vjazdu v režime pešej zóny. Na Hurbanovom námestí sa má komunikácia zbiehať do dvoch pruhov, ktoré budú prechádzať nájazdovou rampou do nivelety chodníka a električkovej trate na Námestie SNP. Nájazdová rampa a komunikácia má byť materiálovo odlíšená od ostatnej plochy Hurbanovho námestia.

Na Župnom námestí návrh ráta s uložením žulovej dlažby. Jednotlivé polia dlažby majú byť oddelené pásom dlažby odlišného odtieňa. Pred Kostolom Najsvätejšej trojice bude z dlažby vytvorený kruhový útvar reagujúci na barokový charakter kostola. Tento kruh s centrom na mieste optimálnej pozície fotografa svadobných párov bude vyskladaný zo žulovej dlažby s výrazným akcentovaním kovovými prúžkami osadenými v zárezoch dlažby, ktoré budú v peknom počasí odrážať lúče slnka. Hlavná plocha Hurbanovho námestia i plocha električkovej trate majú byť vydláždené žulovou dlažbou vo formátoch totožných s riešením Kapucínskej ulice a Župného námestia. Pozdĺž električkovej trate povedie povrchovo upravený formát dlažby s drážkami, v ktorom budú umiestnené mreže uličných vpustí. Osvetlenie priestoru Župného námestia a Hurbanovho námestia bude zo stĺpov elektrickej trakcie samostatnými svietidlami a združenými svetelnými zdrojmi. Toto osvetlenie bude doplnené nízkymi dizajnovými svietidlami pri parčíku a stromoradí. Svetelnú atmosféru týchto priestorov bude dopĺňať slávnostné osvetlenie kostola Najsvätejšej trojice, Kapucínskeho Kostola, Mariánskeho stĺpa, ako aj večerné osvetlenie stromov.

Výrazným prvkom zelene na Hurbanovom námestí je štvorica vyrastených stromov, ktoré pochádzajú z obdobia zveľaďovania námestí Bratislavským okrášľovacím spolkom na konci 19. storočia. Táto štvorica pôvodne tvorila spolu so skupinou stromov masu zelene v západnej časti Hurbanovho námestia. Teraz tu bude umiestnená obdobná skupina stromov pozostávajúca z okrasných jabloní, ktorá súčasne vymedzí trávnatú plochu v tvare trojuholníka, kde budú osadené prvky mestského interiéru. Do konfigurácie trojuholníka okrasných jabloní bude vsunutý pôvodný rad stromov. Nové stromy budú vybavené osadzovacími košmi, ktoré umožnia ich deponovanie počas plánovanej výstavby podzemných garáží na Hurbanovom námestí.

Priestor Hurbanovho námestia je ideálny na prezentáciu súčasného výtvarného umenia ako jedno z možných miest na osadenie dočasných výtvarných objektov. Do tieňa jabloňového sadu je navrhnuté osadenie interaktívnych objektov pre deti doplnené nízkymi kamennými lavičkami s úpravou proti zraneniu detí. Obnova Hurbanovho námestia by sa mala uskutočniť v budúcom roku.

Páčil sa vám článok?