Rozširovanie Záhradníckej ulice ovplyvní dopravu

27.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rozširovanie Záhradníckej ulice v úseku Miletičova - Líščie nivy na štvorpruhovú komunikáciu sa začalo v uplynulých dňoch prípravnými prácami. Viditeľnou zmenou je odstránenie bilbordov, ktoré donedávna lemovali električkovú trať.

Počas nasledujúcich 19 mesiacov bude vybudovaná nová električková trať, pribudne nová dvojprúdová komunikácia, bude zrekonštruovaná súčasná komunikácia, pribudnú nové bezbariérové chodníky a cestná svetlená signalizácia.

Náklady na stavbu predstavujú sumu 160 miliónov korún. Vo verejnej súťaži bol vybraný zhotoviteľ stavebných prác Združenie Záhradnícka. Dĺžka komunikácie je 790 metrov a dĺžka rekonštruovaných električkových koľají predstavuje 729 metrov.

Ako sme už informovali, celá stavba je rozdelená do dvoch etáp, pričom prvá etapa zahŕňa práce na vybudovanie novej električkovej trate a s tým súvisiace prekládky inžinierskych sietí a vybudovanie novej dvojpruhovej komunikácie v dnešnom zelenom páse. V druhej etape bude doprava presmerovaná na novú dvojpruhovú komunikáciu a na Záhradníckej ulici sa uskutoční obnova povrchu, vrátane nových obrubníkov, odvodnenia a ochranného zábradlia.

Koľajnice električkovej trate budú uložené na železobetónových podvaloch s pružným upevnením v dĺžke 729 metrov. Budú vybudované, resp. zrekonštruované štyri električkové a päť trolejbusových zastávok vrátane prístreškov a automatov na cestovné lístky.

Na novej dvojpruhovej komunikácii pribudne v mieste zastávok MHD betónový povrch. Na súčasnej Záhradníckej ulici sa odfrézuje asfalt a nahradí sa novým asfaltovým kobercom.

Vybuduje a zrekonštruuje sa cestná svetelná signalizácia na križovatkách Záhradnícka - Miletičova, Záhradnícka - Jégého a Záhradnícka - Mraziarenská.

Okrem toho pribudnú nové chodníky a bezbariérové priechody pre chodcov na ploche 2470 štvorcových metrov a rekonštrukcia porušených chodníkov s plochou 1170 štvorcových metrov.

Stavebné práce si vyžiadajú výluku električkovej dopravy v termíne od 29. júna do 1. septembra a čiastočne aj dopravné obmedzenia pre trolejbusovú dopravu v úseku Miletičova - Jégého. Výluku električiek od Trnavského mýta do Ružinova využije aj Dopravný podnik Bratislava na rekonštrukciu električkovej trate na Miletičovej ulici.

(juh)
Páčil sa vám článok?