Mesto má od bezbariérovosti ešte ďaleko

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí vozičkári si pochvaľujú, že bratislavské ulice sa stávajú bezbariérovým priestorom. Keďže v meste majú zázemie, nevnímajú tak problémy, ktoré môžu postrehnúť telesne postihnutého turistu. A tu sa ukazuje, ako to je v skutočnosti s bezbariérovosťou Bratislavy.

Turista na vozíčku je totiž odkázaný na to, že mu mesto poskytne služby, ktoré má jeho kolega - Bratislavčan doma. Hovoríme napríklad o takej prozaickej veci, ako je použitie toalety. Špeciálne prispôsobené toalety síce môžu nájsť na niektorých benzínových pumpách, ale v meste? Ani v tých najlepších reštauráciách ich vôbec niet.

Keď už sme pri reštauračných zariadeniach a hoteloch, tam často nie je ani jednoduchý bezbariérový prístup. Vyvolávame dojem, akoby sme postihnutých ľudí nevideli, akoby neexistovali. V prieskume, ktorý sledoval bezbariérovosť, sú po verejných úradoch na tom najhoršie práve reštaurácie, kaviarne a hotely - absolútne nevyhovujú požiadavkám na minimálny európsky štandard v tomto smere nadpolovičným podielom - 52,3 percenta. Vyhovuje ani nie tretina.

Z tridsiatich deviatich skúmaných hotelov je len pri jedinom uvedené, že na 100 percent vyhovuje potrebám prieskumu. Je to hotel Danube, ktorý okrem iného disponuje aj štyrmi izbami upravenými na pobyt vozičkárov. Vyhovuje ďalších jedenásť hotelov, ale prekvapuje, že niektoré z nich, napríklad Bratislava, nemajú ani jednu izbu pre vozičkára. Ak sa turista na vozíčku dostane cez šesť schodov do hotela Incheba, môže sa vyviezť výťahom na poschodie, ale nedostane sa do WC, ani do kúpeľne, v hoteli Tatra ho bude čakať nielen jeden schod pred vchodom, ale ďalší do kúpeľne.

V centre mesta by sme zrátali počet izieb pre vozičkárov hravo na prstoch oboch rúk. Dokonca ani taký veľký hotel, ako je Kyjev, nemá pre vozičkárov pripravenú ani jedinú izbu, hoci inak ich potrebám vyhovuje - prístup je bezbariérový, má široké výťahy, automatické otváranie dverí.

Príznačné tiež je, že aké-také vybavenie pre vozičkárov majú len hotely vyšších cenových skupín, telesne postihnutý so skromnými príjmami nemá šancu sa v Bratislave pohodlne ubytovať.

Páčil sa vám článok?