Konečne sa začal budovať chýbajúci úsek cyklotrasy od Nového po Starý most

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Chýbajúci úsek cyklodráhy, ktorý by spojil európske cyklistické trasy prichádzajúce cez Hainburg s podunajskými chodníkmi na našom úseku, už nie je len víziou, ale dielom, ktorého prvé úseky sa stávajú v týchto dňoch realitou.

Ide o prepojenie od Auspitzu po Starý most, kde cyklistická cesta pokračuje po hrádzi. A nie je to pritom maličkosť, hoci ide o necelý kilometer cesty, na jeho výstavbu bude treba okolo sedem a pol milióna korún. Informoval o tom Juraj Hargaš z technického úseku Správy telovýchovných a rekreačných zariadení, ktorá budovanie chodníka financuje. Navyše samotnú výstavbu limituje pripravované posilnenie protipovodňových opatrení, teda vybudovanie línie múrika kombinovaného s mobilnými stenami.

Investor sa totiž rozhodol viesť cestu tak, aby nehrozila kolízia cyklistov s autami na jednej strane a aby cyklisti nejazdili po promenáde na druhej strane. Súbežne, ale separátne, so starou Viedenskou cestou teda povedie tri metre široká cesta, ktorá navyše zaručí cyklistom pokoj od korčuliarov, nebude totiž asfaltová, ale dláždená. Architektka Daniela Neumannová nakreslila plán tak, že minimalizovala výrub stromov, aj tie, čo musia ustúpiť, sú už na prvý pohľad len náletové jedince, v podstate burina v parku. Aj tak bolo rokovanie o týchto výruboch najproblematickejším v administratíve okolo stavby.

Budovaním tejto cesty vlastne Správa rekreačných zariadení prechádza do realizačnej fázy starostlivosti o cyklistické cesty. Táto kompetencia bez pasportizácie im spadla do lona síce už pred piatimi rokmi, prvý pokus o výstavbu však v roku 2002 pretrhla povodeň, potom bolo treba čakať na rozhodnutie, ako sa stará Viedenská cesta upraví z hľadiska protipovodňovej ochrany. V týchto dňoch dokončia prvé dva úseky, zostávajúce tri budú stavať na rok, paralelne s tým, ako sa budú realizovať na tomto úseku protipovodňové opatrenia.

Páčil sa vám článok?