Státie áut na chodníku tolerujú vraj dočasne

7.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

O problematike parkovania a o tom, prečo samospráva toleruje v niektorých prípadoch státie na chodníkoch a trávnikoch, sme sa pozhovárali so starostom mestskej časti Petržalka Milanom FTÁČNIKOM (Smer-SD).

- Mestská polícia má sledovať dodržiavanie verejného poriadku na komunikáciách tretej a štvrtej triedy, najmä tých, ktoré sú medzi domami a na ktorých vodiči stoja, pretože sú hneď vedľa ich domu. Situácia večer je v Petržalke taká, že niekedy stoja na chodníku a stoja aj na tráve. Ak to presahuje mieru a vodič je bezohľadný, tak polícia mu bez pardonu dá pokutu, či nasadí papuču. My netolerujeme bezprávny stav, ale sú situácie, kedy je to na hrane, kedy si jednoducho aj tá polícia uvedomuje, že parkovacích miest je nedostatok a že vodič nepácha vedome priestupok, ale hľadá riešenie, pretože musí zaparkovať. Je to akási tolerancia stavu, ktorý nepovažujeme za trvalý.

Vo funkcii ste poldruha roka, vytvorili ste v Petržalke za ten čas nejaké nové parkovacie miesta?

- Jednoznačne áno. V roku 2007 sme vytvorili 56 nových parkovacích miest tam, kde už boli parkoviská s tým, že sa rozšírili na úkor chodníka, alebo zelene - iné možnosti nemáme, ak to má byť na teréne a pri domoch. Prijali sme aj program riešenia statickej dopravy, ktorý by mal v tomto volebnom období priniesť asi 10-tisíc parkovacích miest. V súčasnosti zavádzame spoplatnenie vyhradených parkovacích miest.

Už skôr ste sa vyjadrili, že obmedzenie parkovania na chodníkoch len značkami vám nevyhovuje, pretože by ich bolo veľa.

- Ak by sme mali riešiť parkovanie na chodníkoch len dopravným značením, tak ako je to v návrhu zákona, tak by v Petržalke vyrástol les značiek, pretože na chodníku sa stojí v mnohých lokalitách tejto mestskej časti.

Ale existuje možnosť zavedenia zonálneho kontrolovaného parkovania.

- Budeme s tým pracovať, my zatiaľ nemáme riešenie. Tvrdíme, že všade dávať značku je pre nás nepredstaviteľné a musíme z toho nájsť cestu von, aby sme rešpektovali chodcov, pretože chápeme úmysel ministerstva, ale na druhej strane potrebujeme vytvoriť aj parkovanie pre našich obyvateľov.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?