Petržalka pripomienkuje obmedzenie parkovania

5.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva chápe širší zámer ministerstva vnútra obmedziť parkovanie motorových vozidiel na chodníkoch. Takéto opatrenie je z hľadiska regulácie parkovania žiaduce, ale nemalo by mať len jednostranný charakter.

Podľa samosprávy tejto najväčšej slovenskej mestskej časti novela zákona o pozemných komunikáciách by mala v sebe odzrkadľovať kompromis, ktorý bude na jednej strane lepšie chrániť chodcov, na strane druhej dá miestnej samospráve do rúk reálne možnosti pre riešenie kritickej situácie v statickej doprave, uviedol hovorca miestnej časti Ľubomír Andrassy.

Ucelený program riešenia problémov spojených s parkovaním musí zároveň vychádzať z myšlienky ochrany zelených a oddychových plôch. Petržalská samospráva v závere roka 2007 prijala program riešenia statickej dopravy, ktorý ponúka vecné riešenia z hľadiska vytvárania nových parkovacích miest. V mestskej časti podľa ostatného zisťovania majú vodiči k dispozícii okolo 19.000 státí, pričom požadovaný stav je o 40.000 vyšší.

Jednou z možností, ako túto situáciu riešiť, je zjednosmernenie vybraných ulíc a následne aj regulácia čiastočného parkovania motorových vozidiel na chodníku a komunikácii cez vodorovné či zvislé značenie. Týmto spôsobom vie miestny úrad vytvoriť približne 3000 nových parkovacích miest, dodal Andrassy.

Starosta Milan Ftáčnik chce definitívnu podobu novely zákona odkonzultovať s odborníkmi ministerstva vnútra a vecné stanovisko k nej by malo povedať aj Združenie miest a obcí Slovenska. Jednostranný zákaz parkovania na chodníkoch bez možnej regulácie zo strany miestnej samosprávy môže so sebou priniesť neriešiteľné problémy pre mnohých vodičov nielen v mestskej časti Bratislava - Petržalka.

Z hľadiska úradu však riešenie čiastočného parkovania nesmie brániť využívať chodník chodcom, invalidným spoluobčanom či mamičkám s detským kočíkom. Sprísnenie podmienok si v konečnom dôsledku vyžiada aj zvýšené nároky na verejný rozpočet, pričom situáciu chce petržalská samospráva riešiť získaním finančných prostriedkov cez vyhradené parkovanie, uviedol Andrassy.

(tasr)

Páčil sa vám článok?