Stavba semaforu sa dvojnásobne predražila

30.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vybudovanie cestnej svetelnej signalizácie a ďalšie úpravy na križovatke Kutlíkova - Romanova v Petržalke sa oproti pôvodne predpokladaným výdavkom viac ako dvojnásobne predražilo.

Nad touto skutočnosťou sa v stredu 30. apríla počas prerokovávania informácie o vybraných investičných projektov mesta Bratislavy na roky 2007 - 2010 pozastavili niektorí poslanci mestského zastupiteľstva. Pýtali sa, ako je možné, že úpravy na spomenutej križovatke, ktoré sú v zozname investičných priorít mesta a uskutočnili sa v minulom roku, namiesto pôvodne plánovaných 12 miliónov napokon stáli až 28,6 milióna korún.

Ako vyplynulo z rozpravy, v rámci prípravy tejto investície sa dodatočne ukázala potreba rozšíriť ju o ďalšie položky - konkrétne o obratisko autobusov mestskej hromadnej dopravy a o nový neriadený delený priechod pre peších. Okrem toho sa ukázalo, že bude nutné vykonať vo väčšom rozsahu prekládky a ochranu inžinierskych sietí. Tiež bolo treba vykonať vo väčšom rozsahu stavebné úpravy križovatky v rámci budovania cestnej svetelnej signalizácie.

K pôvodnej zmluve o dielo boli podpísané dodatky, ktoré znamenali práce, a tým aj výdavky navyše, napríklad na inžiniersko-geologický, hydrogeologický či dendrologický prieskum. Na základe ďalšieho dodatku k zmluve o dielo boli vykonané aj ďalšie práce navyše (šlo o zemné práce, vybudovanie základov, vodorovných konštrukcií, komunikácií, rúrových vedení a podobne).

Aj mestská kontrolórka Katarína Kalasová, ktorá predložila poslancom správu o výsledkoch kontrol vykonaných jej útvarom, potvrdila, že toto zdanlivo neúmerné predraženie vybudovania novej cestnej svetelnej signalizácie v Petržalke je v poriadku. Pracovníci útvaru mestskej kontrolórky v tejto súvislosti vykonali kontrolu v mestskej príspevkovej organizácii Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorá vo verejnej súťaži obstarávala práce na spomenutej križovatke. Pri kontrole nezistili porušenie zákona o verejnom obstarávaní ani iných noriem.

(juh)
Páčil sa vám článok?