Nová križovatka na Karloveskej je Kocúrkovo

24.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dlhé mesiace už čaká nová cestná svetelná križovatka Karloveská - Kuklovská na premiéru. Stavba bola dokončená už vlani, no stále sa čaká na kolaudačné rozhodnutie.

Okrem chýbajúceho právoplatného rozhodnutia o kolaudácii sa podľa informácií z dopravného podniku vynoril problém, ktorý už pripomína Kocúrkovo. Zdá sa, že celá križovatka bola robená zbytočne. Dopravný podnik totiž žiadal iba zabezpečenie výjazdu z obratiska v rámci preferencie električkovej dopravy. Dôvodom bol zhoršený výhľad pre vodičov vychádzajúcich z obratiska. Ďalším aj to, že vodiči jazdia na Karloveskej rýchlo a prednosť električkám dá málokto.

„Žiadali sme, aby sa urobil výjazd so svetelnou signalizáciou. Vyhodilo sa však niekoľko desiatok miliónov za križovatku, ktorá neviem čo bude plniť...,“ tvrdí Bronislav Weigl z dopravného podniku. Podľa neho sa pre autá malo využiť premostenie nad Karloveskou ulicou. Tam by bolo možné urobiť všetky potrebné odbočenia smerom do sídliska. Dodal, že tým by bol zabezpečený aj bezkolízny systém.

O ďalšom rozpore pri možnom využívaní novej križovatky nás informovali z organizácie Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorá stavbu robila. Systém prehadzovania výhybky pri výjazde z obratiska bol urobený tak, že vodiči si musia prehodiť výhybku na konečnej ručne, vystúpením z vozidla a stlačením tlačidla na špeciálny kľúč sa prihlásiť do križovatky. Až potom ich signalizácia pustí na zelenú do obratiska.

Podľa informácií z GIB, vodiči údajne nechcú vstávať a vychádzať z električky von. Chcú, aby sa to vymyslelo inak.

Je teda určitá obava z toho, čo sa po spustení križovatky bude diať. Takto to bolo podľa GIB prerokované s dopravným podnikom - iné riešenie by znamenalo vložiť do každej električky elektronické zariadenie, čo by si vyžiadalo desiatky miliónov korún.

Riešením je vyčleniť určitý počet vozidiel s takýmto zariadením a používať ich na tomto úseku trate. Stlačenie jedného tlačidla pri dverách sa pri riešení preferencie nezdalo podľa GIB-u také „bolestivé.“

(rob)

Páčil sa vám článok?