Komfort cestujúcich MHD na letisko sa zvýši

11.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zástupcovia Letiska M. R. Štefánika a Dopravného podniku Bratislava priznávajú, že spoločne rokujú, aj s predstaviteľmi spoločnosti areálu AVION, o možnostiach zavedenia ďalších liniek MHD na letisko.

Podľa informácií Letiska ide najmä o záujem priameho spojenia airportu na Petržalku a centrum mesta. Okrem týchto požiadaviek na mestského dopravcu existujú aj návrhy na tzv. rýchle spojenie stredu mesta s letiskom. Bolo by nadviazané najmä na pravidelné letecké linky najvýznamnejších dopravcov.

Spojenie by však malo iný časový režim, ako je v mestskej hromadnej doprave bežné. Predstavitelia Letiska predpokladajú, že na financovaní sa budú podieľať ako jeden z partnerov projektu. Okrem dopravcu a Letiska je potrebné rátať aj s finančnou účasťou leteckých spoločností, AVION-u, prípadne ďalších spoločností.

Podľa informácií z Dopravného podniku Bratislava, a.s., spoločnosť navrhovala zriadiť osobitnú linku na letisko (okrem linky 61), ktorá by premávala s ohľadom na prílety a odlety lietadiel. Na linke by boli nasadené špeciálne autobusy, ktoré sú prispôsobené na prepravu väčšej batožiny. Dopravca vidí financovanie podobne ako zástupcovia Letiska. Perspektívne v budúcnosti by na letisko okrem autobusov mohla premávať aj električka na predĺženej trati z Ružinova.

V súčasnosti je na Letisku M. R. Štefánika jeden mincový automat na lístky, ktorý však nie je priamo na zastávke. Mnohí, najmä zahraniční cestujúci sa neraz domáhajú zakúpenia lístkov priamo v autobuse. Podľa vyjadrenia dopravcu tento spôsob momentálne nie je možný. Dalo by sa s ním rátať práve v prípade zriadenia osobitnej linky len na obsluhu letiska. Jednou z možností, ako zvýšiť komfort nielen pre zahraničných cestujúcich, by bolo, aby letenka slúžila zároveň ako cestovný lístok na MHD.

(rob)

Páčil sa vám článok?